- Květák je právem jednou z nejoblíbenějších košťálových zelenin. Obsahuje totiž spoustu vitamínů (zejména C a K), minerálů (především draslík a vápník) i vlákniny, díky kterým prospívá zdraví.
Když ho místo smažení upravíte pečením, zachová si více živin a jeho chuť se krásně rozvine. Muffiny navíc ocení i děti, kterým tak nenápadně dopřejete pořádnou porci zeleniny.
Věděli jste, že v košťálech květáku se skrývá nejvíc zdraví prospěšných látek? Proto je rozhodně nevyhazujte – můžete je využít třeba do polévky. Květák je zkrátka zelenina, která se dá využít na sto způsobů. A tyto muffiny jsou jedním z nejlepších.
Ingredience: 8 porcí
květák | 600 g |
cottage sýr s nižším obsahem tuku | 150 g |
vejce 3 ks | 174 g |
jemné ovesné vločky | 70 g |
sůl | 4 g |
pepř | 1 g |
čerstvá petrželka | 5 g |
Postup
- Nejprve si květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka. Následně rozmixujeme.
- Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme si 16 formiček na muffiny.
- V míse si prošleháme vajíčka se solí a pepřem. Přidáme sýr cottage, ovesné vločky, rozmixovaný květák a nasekanou čerstvou petrželku.
- Směs rozdělíme do připravených formiček a dáme péct přibližně na 20-25 minut.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
8 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 103 | 82 | 821 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 7,4 | 5,9 | 59,5 | - |
sacharidy | g | 10,3 | 8,2 | 82,6 | - |
z toho cukry | g | 2,5 | 2 | 19,7 | - |
tuky | g | 3,9 | 3,1 | 31,4 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,4 | 1,1 | 10,9 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,9 | 1,5 | 14,8 | - |
sůl | g | 0,75 | 0,60 | 6,02 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).