Tento recept je velmi jednoduchý, ale vyžaduje čas, aby maso v receptu patřičně změklo. Nespěchejte na polévku - odměnou vám bude dokonalá chuť.

  • Hlavní ingrediencí receptu je kysané bílé zelí, které je velmi zdravé. Je zdrojem vitaminu C, K a vitaminů skupiny B. Kromě nich obsahuje také množství minerálních látek a poskytuje vlákninu prospěšnou pro dobrou kondici našich střev.

Ingredience: 6 porcí

libová hovězí plec bez kosti 400 g 
vývar 1 l 
brambory 500 g 
kysané zelí 250 g 
2 cibule 200 g 
1 lžíce řepkového oleje 14 g 
1 lžíce hladké pohankové mouky 15 g 
1 lžíce sladké červené papriky 15 g 
1/2 lžičky drceného kmínu 7 g 
mletý pepř 2 g 
sůl 5 g 
Na servírování:  
6 lžic zakysané smetany (12 % tuku) 90 g 
celozrnné bulky 6 ks 

Postup 

  1. Hovězí maso si nakrájíme na opravdu tenké plátky, cibuli na kostičky. Společně osmahneme, aby se maso zatáhlo a cibule zesklovatěla, přidáme lžíci mouky, papriku a sůl.
  2. Poté zalijeme vývarem a vaříme, dokud maso není měkké.
  3. Jakmile maso změkne, přidáme do polévky nakrájené brambory, pokrájené zelí a kmín a vaříme tak dlouho, dokud není všechno pěkně měkké. V případě, že se nám zdá polévka moc hustá, můžeme přidat v průběhu vaření vodu.
  4. Servírujeme se lžící zakysané smetany a kouskem celozrnného pečiva.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  408 86  2449  ≤ 100 kcal/100 g
bílkoviny g  24,6 5,2  148  -
sacharidy g  54 11,3  324  -
   z toho cukry g  6,4 1,3  38,4  -
tuky g 10,4  2,2  62,3  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 4,6  0,97  27,6  ≤ 1,1 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  7,3 1,5  43,5  -
sůl g 1,66  0,35  9,95  ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).