Původ omáčky Harissa nalezneme v kuchyni regionu Maghreb, tedy státech Severozápadní Afriky. Snoubí se v ní řada chutí - kromě paprik a chilli papriček do této jasně červené omáčky patří česnek, rajčatový protlak, římský kmín, koriandr i olivový olej.

Největším exportérem hotové omáčky Harissa je dnes Tunisko a tato omáčka je také zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Ingredience na omáčku Harissa: 4 porce

2 červené sladké papriky 238 g 
3 chilli papričky 9 g 
rajčatový protlak 140 g 
4 stroužky česneku 12 g 
šťáva z 1 citronu 20 g 
2 lžíce olivového oleje 24 g 
1 lžička římského kmínu 6 g 
1 lžička uzené papriky 6 g 
1/2 lžičky mletého koriandru 3 g 
1/2 lžičky mletého kmínu 3 g 
1/2 lžičky soli 3 g 

Postup 

  1. Papriky a chilli papričky ugrilujeme v troubě na pečicím papíře.
  2. Společně s oloupanými stroužky česneku, šťávou z citrónu, rajčatovým protlakem, olivovým olejem, kořením a solí je v mixéru umixujeme dohladka.
  3. Hotovou omáčku použijeme ihned dále v receptu nebo ji skladujeme v lednici a zkonzumujeme do 3 dnů.

Ingredience na kuře Harissa: 4 porce

omáčka Harissa   viz recept výše
4 kuřecí prsa bez kůže 600 g 
brambory 500 g 
1 žlutá paprika 130 g 
1 červená sladká paprika 119 g 
2 červené cibule 200 g 
rajčata 200 g 
1 lžíce olivového oleje 12 g 

 Postup  

  1. Kuřecí prsa očistíme a osušíme. Ze všech stran je důkladně potřeme omáčkou Harissa.
  2. Pekáč či pánev vytřeme olivovým olejem. Brambory a zeleninu si nakrájíme a umístíme do pekáče či pánve, kde jí důkladně promícháme se zbytkem omáčky.
  3. Na brambory se zeleninou položíme kuřecí prsa a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C přibližně na 1 hodinu. 

Tabulka výživových údajů

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  421 76  1685  400-700 kcal/porci
bílkoviny g 36,4  6,6  145,6  -
sacharidy g 37,5  6,8  150,1  -
   z toho cukry g  15,2 2,7  60,8  -
tuky g  14,2 2,6  56,6  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,4 0,4  9,6  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 7,5  1,3  29,8  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 2,20  0,40  8,78  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).