Pojďte si připravit chutné a nutričně vyvážené bagely podle našeho receptu. Hlavními ingrediencemi receptu je cottage sýr, řecký jogurt a celozrnná žitná mouka. 

  • Celozrnná mouka má oproti bílé řadu výhod. Pro její výrobu se používá nejen vnitřní část zrna, ale i obalové vrstvy zrna (otruby) a klíček. Díky tomu obsahuje celozrnná mouka vyšší podíl vlákniny, a to až trojnásobek oproti bílé. Vyšší je i podíl bílkovin, až o 4 %, vitamínů, minerálních látek a nenasycených mastných kyselin. Z vitamínu mají své zastoupení vitamíny B1, B2 a E, z minerálních látek pak nesmíme opomenout fosfor, vápník, hořčík, draslík, železo, zinek a selen.

  • Díky přítomné vláknině a zastoupení bílkovin mají výrobky z celozrnné mouky nižší glykemický index. Vyšší sytící schopnost zase zaručí, že po jejich konzumaci nebudete mít hned tak hlad.

Ingredience: 4 porce

Na bagely:  
cottage sýr Fit Madeta (-50 % tuku) 150 g 
bílý řecký jogurt 0 % tuku 100 g 
celozrnná žitná mouka 130 g 
vejce 1 ks 
prášek do pečiva 12 g 
sůl 2 g 
vejce na potření bagelů 1 ks 
mák na posyp 10 g 
Na podávání:  
žervé 50 g 
krůtí prsní šunka 100 g 
polníček 30 g 
rajčata 50 g 

Postup 

  1. Upečené celozrnné bagelyMouku si smícháme s práškem do pečiva a solí.
  2. Cottage sýr rozmixujeme tyčovým mixérem společně s jogurtem a vejcem.
  3. Obě směsi spojíme v hladké těsto. To rozdělíme na 4 díly, ze kterých vytvarujeme válečky. Válečky na koncích spojíme, aby nám vznikly bagely.
  4. Vzniklé bagely potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a na pečicím papíře pečeme cca 20 minut na 170 °C.
  5. Po vychladnutí bagely rozkrojíme, spodní část namažeme žervé, obložíme šunkou, polníčkem a rajčátky a přiklopíme horním dílem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  250 145  1002  ≤ 350 kcal/porci
bílkoviny g  20,0 11,6  80,1  -
sacharidy g  28,7 16,6   114,7 -
   z toho cukry g  4,2 2,4  16,8 -
tuky g  5,5 3,2   21,9  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,8 1,0  7,3  ≤ 2,2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  4,6 2,7  18,5 ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  1,01 0,59  4,05  ≤ 1,125 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 8 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (obložené chleby a pečivo).