Arancini jsou sicilským národním jídlem, které najdete v různých obměnách prakticky napříč celou Itálií. Jejich základem je rýže, která se naplní nejčastěji směsí masa - ragú a sýra, ale setkáte se i s variantou lilku s ricottou, špenátu s mozzarellou, hříbků se sýrem atd., ale výjimkou není ani sladká verze s cukrem a kakaem. Kuličky se následně obalí jako řízek a smaží v oleji. 

Ač je smažené jídlo lákavé, s principy zdravého stravování se úplně nepotkává. Pokud si ale přesto chcete dopřát lahodnou křupavost tohoto pokrmu, zvolte pro přípravu horkovzdušnou fritézu, stejně jako jsme to udělali my. Vyzkoušeli jsme pro vás přípravu v horkovzdušné fritéze Philips Airfryer Smart Sensing XXL. A výsledek? Dokonale křupavé Arancini s minimem použitého tuku!

Fritéza Airfryer Smart Sensing XXL se pyšní svou velikostí a s minimem tuku v ní připravíte dokonalé jídlo pro celou rodinu. Můžete v ní smažit, péct, grilovat, opékat a dokonce i ohřívat již hotová jídla.

Spoustu dalších receptů a tipů pro efektivní využítí horkovzdušné fritézy Philips Airfryer naleznete v aplikaci NutriU. 

Tip: Arancini jsou i skvělým „zbytkovým“ jídlem. Pokud vám zůstala rýže z předchozího oběda, nebo třeba trocha hovězího ragú, zkrátíte si dobu přípravy.

Ingredience: 3 porce

Na ragú:  
extra libové mleté hovězí maso 200 g 
řepkový olej 15 ml 
½ cibule  40 g 
rajčatová passata 200 ml 
mražený hrášek 50 g 
hrachová mouka 30 g 
sůl 5 g 
pepř 1 g 
Na arancini:  
krátkozrnná rýže na rizoto 200 g 
sůl  2,5 g 
mozzarella light 125 g 
Na obalení a potření:  
vejce 1 ks 
strouhanka 50 g 
řepkový olej 10 g 

Postup

  1. Nejprve si uvaříme rýži dle návodu a necháme ji vychladnout.
  2. Současně začneme připravovat masovou směs. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. K ní přidáme mleté hovězí maso a orestujeme ho ze všech stran. Přidáme passatu, hrachovou mouku a směs ochutíme solí, pepřem a pod pokličkou dusíme do změknutí masa, přibližně 30 minut. V případě potřeby podlijeme v průběhu dušení vodou. Nakonec přidáme hrášek, promícháme a stáhneme z plamene.
  3. Mozzarellu si natrháme na malé kousky.
  4. Z uvařené rýže uděláme 12 kuliček. Každou z nich rozplácneme, doprostřed vložíme lžíci ragú a kousek mozzarelly a kuličku zabalíme.
  5. V jedné misce si prošleháme vajíčko, do druhé pak nasypeme strouhanku. Kuličky postupně obalíme ve vajíčku a poté ve strouhance.
  6. Obalené kuličky naskládejte do koše fritézy, postříkejte nebo potřete olejem. Fritézu nastavte na 200 °C a 12 minut.

příprava ragú příprava Arancini příprava Arancini

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  688 145  2 064  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  35,4 7,4   106  -
sacharidy g 75,5  15,9   226 -
   z toho cukry g  5,9 1,2  17,6  -
tuky g 25,3  5,3  76  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 6,7  1,4  20  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 5,8  1,2  17,4  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 3,28  0,69  9,85  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

Tento recept vznikl ve spolupráci se společností Philips.

logo Philips