- Krůtí maso je v porovnání s ostatní drůbeží nejméně tučné, nepodporuje usazování cholesterolu a je tak velmi vhodné pro osoby trpící srdečními a cevními onemocněními, a hodí se rovněž do redukčních diet. Krůtí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin a je velmi dobře stravitelné. Najdeme v něm i železo, vápník a zinek, z vitamínů pak především ty ze skupiny B.
V receptu jsme použili kalifornský sýr Monterey Jack, který má jemnou, smetanovou chuť a dobře se roztéká, což je právě zde velmi žádoucí, protože se jím těstoviny krásně obalí. Jako alternativu můžete použít i sýr Cheddar.
Směs koření Taco se hodí nejen na přípravu tradičních mexických tacos, ale dokonalou chuť a vůni dodá také tomuto pokrmu s těstovinami.
Tip: Taco koření si můžete připravit i doma. Stačí smíchat 1 lžičku chilli, 1 lžičku mletého kmínu, 1/4 lžičky sušeného česneku, 1/4 lžičky sušené cibule, 1/4 lžičky sladké červené papriky a 1/4 lžičky sušeného oregana.
Ingredience: 4 porce
krůtí mleté maso | 300 g |
1 ks cibule | 100 g |
plechovka krájených loupaných rajčat | 400 g |
polotučné mléko | 200 ml |
1 lžíce taco koření | 10 g |
sýr Monterey jack (nebo cheddar) | 60 g |
semolinové těstoviny (nejlépe typ Rigatoni nebo Cornetti Rigati) | 300 g |
řepkový olej | 30 ml |
čerstvý koriandr | 20 g |
Postup
- Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme ve větším hrnci na rozpáleném oleji.
- Po chvilce přidáme krůtí maso a za stálého míchání ho orestujeme ze všech stran.
- Maso zasypeme taco kořením a důkladně promícháme.
- Do hrnce přilijeme mléko a přivedeme k varu.
- Přidáme rajčata, zalijeme vodou a opět přivedeme k varu.
- Maso necháme vařit přibližně 15 minut.
- Poté do hrnce nasypeme těstoviny. Pokud by se nám zdálo, že je v hrnci málo tekutiny, můžeme přilít trochu vody.
- Dále vaříme podle druhu těstovin a údajů na obale 8-12 minut.
- Jakmile jsou těstoviny vařené, přisypeme do hrnce nastrouhaný sýr a necháme ho rozpustit.
- Porce na talíři posypeme nasekaným koriandrem.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 509 | 117 | 2 037 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 31,3 | 7,2 | 125 | - |
sacharidy | g | 29,7 | 13,7 | 239 | - |
z toho cukry | g | 8,8 | 2 | 35,1 | - |
tuky | g | 16,1 | 3,7 | 64,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 4,3 | 1 | 17,1 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 5,6 | 1,3 | 22,2 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,04 | 0,24 | 4,16 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).