Jak už bylo řečeno v úvodu, základem dnešního receptu je quinoa, která se řadí mezi pseudoobiloviny. Ve srovnání s ostatními obilovinami má vyváženější podíl bílkovin a aminokyselinové složení. Má i vyšší obsah tuků, jenž jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol.

Quinoa je zdrojem řady vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Obsahuje především kyselinu listovou, betakaroten, vitamíny skupiny B, vápník, železo, fosfor, mangan a zinek. Pyšní se i vysokým obsahem vlákniny. Má velmi nízký glykemický index a pomáhá tak přecházet výraznějším výkyvům glykemie. Proto je vhodná pro diabetiky. Navíc je bezlepková a v jídelníčku ji tak ocení i celiaci.

Quinou vaříme obdobně jako rýži ve vroucí vodě v poměru 1:2. Před úpravou je důležité quinou proprat ve vodě, aby se zbavila hořkosti.

Dalším zdrojem bílkovin v tomto receptu je tofu, vyrobené ze sójových bobů. Neobsahuje nasycené mastné kyseliny ani cholesterol, sacharidů jen málo. Zato je v něm ukryto množství vlákniny, a navíc je bohaté na vápník, sodík, draslík, fosfor a vitamíny řady B i vitamín E. V receptu jsme použili ochucenou, mandlovo-oříškovou variantu, která dodá pokrmu zajímavou a netradiční chuť.

Ingredience: 3 porce

dmBio quinoa tříbarevná 250 g 
sůl 3 g 
dmBio řepkový olej 30 ml 
dmBio mandlovo-oříškové tofu 200 g 
cibule 70 g 
dmBio sušená rajčata 50 g 
cuketa 200 g 
2 stroužky česneku 6 g 
sýr grana padano 20 g 
čerstvá petrželka 20 g 

Postup 

  1. příprava quinottaQuinou si uvaříme dle návodu.
  2. Zatímco se nám quinoa vaří, si na větší pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmahneme na něm na menší kostky nakrájené tofu dokřupava. Odložíme ho stranou.
  3. Do pánve přidáme lžíci oleje a nadrobno nakrájenou cibuli, kterou opečeme jen lehce doměkka.
  4. K cibule přidáme na kostky nakrájenou cuketu a sušená rajčata a krátce opečeme. Přidáme prolisované stroužky česneku a promícháme.
  5. Do pánve vrátíme opečené tofu, promícháme a stáhneme plamen na minimum. Přidáme uvařenou scezenou quinou a zlehka vše společně promícháme.
  6. Servírujeme ozdobené čerstvou petrželkou a hoblinami sýra grana padano.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 607  125  1 821  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  24,6 5,1  73,7  -
sacharidy g 63,8  13,2  191,3  -
   z toho cukry g  7,8 1,6   23,4 -
tuky g 27,2   5,6  81,7  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  4,1 0,8   12,2 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  7,9 1,6   23,7 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 2,31   0,48  6,94 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

Tento recept vznikl ve spolupráci s dm.

logo dm