Mladá karotka je šťavnatá a sladší než klasická mrkev. Před konzumací ji není nutné loupat, stačí jen důkladně očistit kartáčkem. Karotkovou nať (chemicky neošetřenou) nevyhazujte, ale použijte jako čerstvou bylinku do pokrmů.

  • Karotka je výborným zdrojem betakarotenu, vlákniny, vitamínu B, C, E a řady minerálů (hořčíku, fosforu, draslíku a vápníku). 

Karotkový tvaroh chutná skvěle s pečenými brambory nebo i s celozrnným pečivem. Do tvarohu jsme přidali i lahůdkové droždí, které dodá pomazánce sýrovou příchuť a další vitamíny skupiny B.

Ingredience: 2 porce

brambory 400 g 
karotka 250 g 
tvaroh polotučný 350 g 
čerstvá pažitka  20 g 
lahůdkové droždí  20 g 
citronová šťáva 10 g 
olivový olej 15 g 
sůl 2 g 
pepř 1 g 

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Brambory omyjeme, osušíme a potřeme olivovým olejem. Propíchneme na několika místech vidličkou, zabalíme důkladně do alobalu a dáme do trouby péct do změknutí cca na hodinu.
  3. Mezitím si karotku omyjeme a nastrouháme nahrubo. Zakápneme citrónovou šťávou a smícháme s tvarohem, posekanou pažitkou a lahůdkovým droždím. Osolíme a opepříme.
  4. Pečené brambory rozkrojíme a naplníme karotkovým tvarohem.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 471   88  943 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  25 4,6  49,5  -
sacharidy g  61  11,4 122  -
   z toho cukry g  16 2,9  31,1  -
tuky g 15  2,7  29,1  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  6,3 1,2  12,6  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 8,4  1,6  16,9  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  0,5 0,096   1,02 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).