Mladá karotka je šťavnatá a sladší než klasická mrkev. Před konzumací ji není nutné loupat, stačí jen důkladně očistit kartáčkem. Karotkovou nať (chemicky neošetřenou) nevyhazujte, ale použijte jako čerstvou bylinku do pokrmů.
- Karotka je výborným zdrojem betakarotenu, vlákniny, vitamínu B, C, E a řady minerálů (hořčíku, fosforu, draslíku a vápníku).
Karotkový tvaroh chutná skvěle s pečenými brambory nebo i s celozrnným pečivem. Do tvarohu jsme přidali i lahůdkové droždí, které dodá pomazánce sýrovou příchuť a další vitamíny skupiny B.
Ingredience: 2 porce
brambory | 400 g |
karotka | 250 g |
tvaroh polotučný | 350 g |
čerstvá pažitka | 20 g |
lahůdkové droždí | 20 g |
citronová šťáva | 10 g |
olivový olej | 15 g |
sůl | 2 g |
pepř | 1 g |
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Brambory omyjeme, osušíme a potřeme olivovým olejem. Propíchneme na několika místech vidličkou, zabalíme důkladně do alobalu a dáme do trouby péct do změknutí cca na hodinu.
- Mezitím si karotku omyjeme a nastrouháme nahrubo. Zakápneme citrónovou šťávou a smícháme s tvarohem, posekanou pažitkou a lahůdkovým droždím. Osolíme a opepříme.
- Pečené brambory rozkrojíme a naplníme karotkovým tvarohem.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 471 | 88 | 943 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 25 | 4,6 | 49,5 | - |
sacharidy | g | 61 | 11,4 | 122 | - |
z toho cukry | g | 16 | 2,9 | 31,1 | - |
tuky | g | 15 | 2,7 | 29,1 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6,3 | 1,2 | 12,6 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 8,4 | 1,6 | 16,9 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 0,5 | 0,096 | 1,02 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).