Tato jednoduchá kombinace je důkazem toho, že ke skvělému gastronomickému zážitku stačí kvalitní, základní ingredience. Díky rychlé a snadné přípravě si toto jídlo můžete vychutnat i během hektického pracovního týdne, a to bez jakýchkoli komplikací.

Tip: Pokud máte chuť na výraznější, lehce pikantní pokrm, přidejte trochu chilli, které mu dodá nový rozměr. Pro větší pestrost můžete experimentovat také s bylinkami, skvěle se hodí oregano nebo tymián.

Ingredience: 2 porce

brambory 450 g 
mozzarella light 125 g 
1 středně velká cuketa 150 g 
1 středně velká červená paprika 120 g 
cottage 150 g 
2 vejce 120 g 
bazalka 20 g 
plnotučná hořčice 5 g 
řepkový olej 10 ml 
sůl 2 g 
pepř 2 g 

Postup 

  1. zapečené bramboryBrambory omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Poté je vložíme do hrnce s osolenou, vroucí vodou a vaříme přibližně 10 minut. Poté je scedíme a necháme vychladnout.
  2. Cuketu a papriku očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozehřejeme olej (5 ml) a krátce na něm osmahneme připravenou zeleninu, čímž docílíme zlatavé barvy a měkčí textury.
  3. Cottage sýr dáme do misky, přidáme hořčici, sůl, pepř a čerstvou bazalku. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence.
  4. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku lehce vymažeme olejem (5 ml). Na dno rozložíme vrstvu brambor, na ně přidáme část osmahnuté zeleniny, trochu cottage zálivky a plátky mozzarelly. Tento postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny, přičemž poslední vrstvu budou tvořit brambory. Ty nakonec zalijeme rozmíchanými vejci.
  5. Misku vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme přibližně 25-30 minut. Vytvoří se zlatavý povrch a brambory budou měkké, ale nebudou se rozpadat.
  6. Zapečené brambory podáváme teplé a ozdobené bazalkou.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  467 81   935 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  37,7 6,6  75,4  -
sacharidy g  30,4 5,3   60,8 -
   z toho cukry g 7,2  1,2  14,3  -
tuky g  21,4 3,7  42,8  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 8,0  1,4  15,9  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 9,5  1,7  19,0  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 2,4   0,42  4,79 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).