Tato jednoduchá kombinace je důkazem toho, že ke skvělému gastronomickému zážitku stačí kvalitní, základní ingredience. Díky rychlé a snadné přípravě si toto jídlo můžete vychutnat i během hektického pracovního týdne, a to bez jakýchkoli komplikací.
Tip: Pokud máte chuť na výraznější, lehce pikantní pokrm, přidejte trochu chilli, které mu dodá nový rozměr. Pro větší pestrost můžete experimentovat také s bylinkami, skvěle se hodí oregano nebo tymián.
Ingredience: 2 porce
brambory | 450 g |
mozzarella light | 125 g |
1 středně velká cuketa | 150 g |
1 středně velká červená paprika | 120 g |
cottage | 150 g |
2 vejce | 120 g |
bazalka | 20 g |
plnotučná hořčice | 5 g |
řepkový olej | 10 ml |
sůl | 2 g |
pepř | 2 g |
Postup
Brambory omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Poté je vložíme do hrnce s osolenou, vroucí vodou a vaříme přibližně 10 minut. Poté je scedíme a necháme vychladnout.
- Cuketu a papriku očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozehřejeme olej (5 ml) a krátce na něm osmahneme připravenou zeleninu, čímž docílíme zlatavé barvy a měkčí textury.
- Cottage sýr dáme do misky, přidáme hořčici, sůl, pepř a čerstvou bazalku. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence.
- Troubu si předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku lehce vymažeme olejem (5 ml). Na dno rozložíme vrstvu brambor, na ně přidáme část osmahnuté zeleniny, trochu cottage zálivky a plátky mozzarelly. Tento postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny, přičemž poslední vrstvu budou tvořit brambory. Ty nakonec zalijeme rozmíchanými vejci.
- Misku vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme přibližně 25-30 minut. Vytvoří se zlatavý povrch a brambory budou měkké, ale nebudou se rozpadat.
- Zapečené brambory podáváme teplé a ozdobené bazalkou.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 467 | 81 | 935 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 37,7 | 6,6 | 75,4 | - |
sacharidy | g | 30,4 | 5,3 | 60,8 | - |
z toho cukry | g | 7,2 | 1,2 | 14,3 | - |
tuky | g | 21,4 | 3,7 | 42,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 8,0 | 1,4 | 15,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 9,5 | 1,7 | 19,0 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 2,4 | 0,42 | 4,79 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).