Nedostatek bílkovin
Častým důvodem, proč máme brzy po jídle chutě na sladké je absence dostatečného množství bílkovin. Bílkoviny tvoří společně se sacharidy a tuky základní trojici živin, které by měly být přijímány v dostatečném množství.
- Doporučený příjem bílkovin dospělého člověka je cca 1 gram na kilogram tělesné hmotnosti.
Výhodou bílkovin je jejich výborná sytící schopnost. Takže až si budete dávat zeleninový salát k obědu, nezapomeňte jej doplnit adekvátní porcí masa, ryby nebo luštěnin. Bílkoviny však nevynechávejte ani v ostatních jídlech jako je snídaně, večeře a svačiny.
Nepravidelná strava
Ráno bez snídaně, dopoledne bez svačiny, první jídlo dne rychlý a pravděpodobně nedostatečný oběd. Na konci dne se nelze divit nájezdu na skříňku se sladkým. Přestože není nutné jíst přesně pětkrát denně, určitá pravidelnost stravování během dne je více než vítaná.
- Díky pravidelné dodávce energie a živin se snáz předchází energetickému deficitu, kdy tělu zkrátka chybí energie a logicky v takové chvíle baží po okamžitém doplnění především rychlých cukrů.
- Myslete tedy na pravidelnost v jídle a zkuste si připravit svačiny do práce a především svačte, i když jste doma.
Málo komplexních sacharidů
- Podobně jako nedostatek bílkovin může stát za neutišitelnými chutěmi na sladké vynechávání příloh a pečiva.
V obou případech je o nevyváženou skladbu jídelníčku a ta se, jak již víme, projeví poklesem energie. Tělo následně prahne po jejím rychlém doplnění.
- Předcházet stavům, kdy poklesne hladina krevních cukrů, lze tím, že si k obědu dopřejete adekvátní porci přílohy, nejlépe v podobě celozrnné obilniny.
Jezte i pečivo a volte to celozrnné. Díky obsahu vlákniny a komplexních sacharidů vás zasytí na delší dobu a chutě na sladké si na vás nepřijdou.
Dopřejte si sladké bez výčitek
To že máte čas od času neutuchající chuť na čokoládu, větrník nebo máslové sušenky je naprosto v pořádku a nemusíte si nic vyčítat. Jestliže si takové pochutiny dopřejete jednou za čas a ne každý den po obědě.
Problematické může být, když nedostatek základních a potřebných živin v jídelníčku (bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny) je pravidelně kompenzován vysokým příjmem jednoduchých cukrů a nekvalitních tuků. Jejich nadměrná konzumace přispívá k onemocnění jako je obezita, vysoký krevní tlak a cukrovka.
Zdroj foto: pixabay.com