Povinné údaje na obalech jsou dány legislativou a liší se dle druhů potravin a dle toho, zda se jedná o potraviny balené, zabalené nebo nebalené. Výrobce či distributor na produkt může umístit také údaje nepovinné, i ta mají svá pravidla. Etikety musí být vždy popsané česky a nesmějí klamat cílového zákazníka. 

Tabulka výživových hodnot a složení výrobku

Jedná se o nejdůležitější údaje, a proto by jim měl být věnován náš první pohled.

Výživové hodnoty

Výživové údaje se vztahují na 100 g nebo 100 ml výrobku, u některých výrobků lze na etiketě dokonce nalézt již přepočítanou hodnotu na porci (např. 1 tyčinka = 65 g).

nutriční hodnoty na obalu potravinMezi prvními nalezneme:

  • energetickou hodnotu uváděnou v kJ a kcal. Pod tabulkou si u některých potravin lze všimnout doporučeného zkonzumovaného množství dané potraviny vztaženého k obecnému dennímu příjmu dospělého člověka tj. 8400 kJ. To znamená, že daná porce nemusí být pro každého z nás vhodná. Je tedy na místě si doporučené zkonzumované množství přepočítat nebo alespoň odvodit dle svých potřeb.

Mezi základními údaji, které v tabulce nalezneme, jsou ty o množství:

  • tuků a z toho nasycených mastných kyselin - nepoznáme však, zda se jedná o rostlinné nebo živočišně tuky, proto je žádoucí porovnat hodnoty se samotným složením výrobku,
  • sacharidů a z toho cukrů - především bychom se měli zajímat o množství cukrů přidaných (více v článku Co jsou přidané cukry - kde je najdeme a kolik je zdravý limit, současně sledujme ve složení, čím je nebo není potravina doslazená (sirupy, medem, různými druhy cukrů, ovocem, jejich kombinací či náhradními sladidly).
  • bílkovin - v tabulce ani v tomto případě nezjistíme, zda jsou jejich zdroje rostlinné nebo živočišné. To je upřesněno ve složení výrobku. Uvedené množství bílkovin v potravině nám ale může pomoci k dopočítání našeho denního příjmu bílkovin,
  • soli – za den by zdravý člověk neměl zkonzumovat více než 5 g.
  • Z dobrovolných údajů pak můžeme na obalech objevit obsah mono a polynenasycených mastných kyselin, polyolů, škrobu, vitaminů a minerálních látek.
  • Též informace o obsahu vlákniny nejsou povinné, ale tento údaj má při výběru potravin vysokou vypovídací hodnotu. Např. označení „s vysokým obsahem vlákniny“ ukazuje na to, že výrobek obsahuje minimálně 6 g vlákniny/100 g výrobku, to už může náš denní příjem zásadně ovlivnit. 

Složení výrobku

Vypovídá o tom, co budeme konzumovat. Použité suroviny jsou sepsány sestupně, tzn., čeho výrobek obsahuje nejvíce, je uvedeno jako první. Můžeme říci, že se jedná o nejlepší ukazatel kvality potraviny a zároveň koreluje s tím, co jsme zjistili v tabulce výživových hodnot. Suroviny vyznačené tučně upozorňují na alergeny.

Příklad:

Džus č. 1

Džus č. 2

Energie

187 kJ

Energie

113 kJ

Tuky

0 g

Tuky

0 g

z toho nasycené tuky

0 g

z toho nasycené tuky

0 g

Sacharidy

10 g

Sacharidy

6,3 g

z toho cukry

10 g

z toho cukry

6,3 g

Bílkoviny

0,6 g

Bílkoviny

0 g

Sůl

0 g

Sůl

0 g

       

Složení: Pomerančová šťáva z koncentrátu (100 %)

Složení: voda, cukr a/anebo glukózo-fruktózový sirup, pomerančová šťáva z koncentrátu (4 %), regulátory kyselosti: kys. citronová, citrát sodný, vitamin C, vitamin B 6, vitamin B 12, Thiamin, Niacin, Selen, Zinek, stabilizátory: karboxymethylcelulóza, arabská guma a pektiny, barviva: karoteny, beta-apo-8 karotenal, sladidla: E 952, E 954

=Pokud bychom koukali jen na hodnotu jednoduchých cukrů, zvolili bychom džus č. 2. Mnohem vhodnější je ale džus č. 1.

Výdobytky dnešní doby

nápisy na obalech potravinNápisy a hesla „vegan“, „bio“, „bez lepku“ aj. (více v článku Nakupujte chytře. Nenechte se napálit zdravotními tvrzeními) nám pomohou se v rychlosti zorientovat, zda se potravina pohybuje v kategorii námi vyhledávané. Ale nesmíme zapomínat na to, že nemusí mít automaticky vhodné složení. Většina těchto hesel má za úkol oslovit více cílových zákazníků.

Při čtení etiket se řiďme následujícím

  • Čím více informací nám výrobce prozradí, tím věrohodnější pro nás výrobek může být.
  • Pozor na obrázky! Je-li na obalu obrázek např. manga, musí být v seznamu složení uvedeno jeho množství. To je vhodné kontrolovat, abychom věděli, kolik jej potravina obsahuje (1 % nebo 95 %). Ze složení může následně vyplynout, že hlavní složkou potraviny je na rozdíl od manga např. jablko, které však na obrázku chybí a my ani netušili, že je součástí této potraviny.
  • Pozor na nápisy! Je-li na výrobku informace „o 30 % méně cukru“, určitě si zkontrolujme množství cukru na 100 g výrobku. Může se totiž stát, že nakonec bude výsledná hodnota stále dost vysoká. Nenechme se také zlákat pouze reklamním sdělením.
  • Sledujme datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti („spotřebovat do“) a informace o správném uskladnění potravin.
  • Při výběru je nutné přemýšlet a důsledně číst.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: SUKOVÁ, Irena. Označování potravin - průvodce pro spotřebitele. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2014. ISBN 978-80-7434-169-4.
https://www.dtest.cz/clanek-5367/oznacovani-potravin