Kuskus je potravina stará téměř 2000 let a první zmínky o ní jsou spojeny s berberskými kmeny v severní Africe. Kuskus byl jejich základní obilovinou ještě před dobytím Araby. Berbeři vynalezli originální způsob, jak krupici z tvrdé pšenice mírně navlhčit a rozválet na malá, kulovitá a šťavnatá zrnka. Ta se následně sušila na slunci. Ve venkovských oblastech v severní Africe se dodnes kuskus připravuje doma a je příležitostí, při níž se sejdou ženy z rodiny i vesnice. Během letního dne nazývaného "Al Oula na jeden rok" přitom připraví tolik kuskusu, že vydrží na celý rok.

Živiny obsažené v kuskusu

Kuskus je velmi bohatý na živiny. Obsahuje spoustu sacharidů, vlákniny a bílkovin s dobrou nutriční kvalitou. Najdete v něm vitamíny skupiny B, vitamín E, vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, sodík, mangan, měď, zinek, selen, omega 3 a omega 6 kyseliny.

„Existuje několik druhů kuskusu, pro naše zdraví je rozhodně nejlepší celozrnný kuskus díky vyššímu obsahu vlákniny. Ten je zpracovávaný z celých zrn pšenice včetně slupek, a tak si uchovává všechny zdravé látky,“ radí nutriční poradkyně Mgr. Zuzana Douchová.

Nutriční hodnoty na 100 g celozrnného kuskusu

 

Energetická hodnota  

1448kJ/342 kcal

Tuky 

2 g

Sacharidy 

72,6 g

Bílkoviny 

12,4 g

Vláknina 

7,9 g

Sůl 

0,01 g

Díky vysokému obsahu škrobu je kuskus skvělým zdrojem energie. Zrna kuskusu mají pomalou rychlost měknutí a během žvýkání se rozkládají velmi pozvolna. Oproti běžným těstovinám má přitom kuskus mírně vyšší glykemický index (mezi 60 a 65).

Účinky na zdraví

Kuskus je vhodnou potravinou zejména při hubnutí. Můžete ho konzumovat jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji skutečně každý. Hotový kuskus je vhodné doplnit bílkovinou (např. maso, sýr, tofu).

  • Podporuje trávení
  • Zrychluje metabolismus
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi

Příprava kuskusu snadno a rychle

uvařený kuskusStačí ho zalít vařící vodou nebo vývarem tak, aby voda dosahovala zhruba půl centimetru nad kuskus. Poté misku s kuskusem a vodou přikryjte pokličkou a nechte přibližně 10 min odstát. Dále pokračujeme podle receptu nebo vlastní fantazie.

Tradiční příprava kuskusu není tak rychlá, jak ji známe v Evropě. V arabském světě se používá na přípravu speciální dvoudílný hrnec, „couscoussier“, který má perforované dno horní části. V dolní části se dusí maso se zeleninou nebo cizrnou. Pára ze spodní části stoupá vzhůru, díky tomu se kuskus uvaří a krásně provoní. Jídlo se tak ale nevaří minuty, ale hodiny.

5 tipů Vím, co jím na přípravu kuskusu

  1. Kuskus můžete připravit nejen na slano, ale také na sladko. Přesvědčte se sami - recept na jahodovo kokosový kuskus
  2. Skvělý je ve formě salátu i teplý, kdy nahradí přílohu.
  3. Báječně zahustí polévku - recept na rajčatovou polévku s kuskusem
  4. Vyzkoušejte v Evropě méně rozšířenou kombinaci, kdy kuskus smícháte s tvarohem, mlékem, jogurtem, rozinkami, kokosovým mlékem nebo ořechy.
  5. Díky kuskusu si můžete upéct i domácí bezlepkovou bábovku - recept na kuskusovou bábovku s hroznovým vínem

Další zajímavé recepty najdete v našem magazínu v sekci Recepty

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com 
Zdroj informací: https://www.mdpi.com/2304-8158/11/7/902
https://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=998