Živiny obsažené v kuskusu
Kuskus je velmi bohatý na živiny. Obsahuje spoustu sacharidů, vlákniny, bílkovin. Také obsahuje vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, sodík, mangan, měď, zinek, selen, omega 3 a omega 6 kyseliny. „Existuje několik druhů kuskusu, pro naše zdraví je rozhodně nejlepší celozrnný kuskus díky vyššímu obsahu vlákniny. Ten je zpracovávaný z celých zrn pšenice včetně slupek, a tak si uchovává všechny zdravé látky,“ radí nutriční poradkyně Mgr. Zuzana Douchová.
- Zajímavost: Tradiční příprava kuskusu není tak rychlá, jak ji známe u nás. V arabském světě se používá na přípravu speciální hrnec, který je dvoudílný a má perforované dno horní části. V dolním části se dusí maso se zeleninou nebo cizrnou. Pára ze spodní části stoupá vzhůru, díky čemuž se kuskus uvaří a krásně provoní. Jídlo se tak ale nevaří minuty, nýbrž hodiny.
Účinky na zdraví
- Podporuje trávení
- Zrychluje metabolismus
- Normalizuje hladinu cukru v krvi
Kuskus je vhodnou potravinou zejména při hubnutí. Můžete ho konzumovat jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji skutečně každý. Hotový kuskus je vhodné doplnit bílkovinou (např. maso, sýr, tofu).
Nutriční hodnoty na 100 g celozrnného kuskusu
- Energetická hodnota 1 507 kJ/ 335 kcal
- Tuky 2,7 g
- Sacharidy 65,7 g
- Bílkoviny 13,8 g
- Vláknina 5 g
- Sůl 0,025 g
Příprava snadno a rychle
Stačí ho zalít vařící vodou nebo vývarem tak, aby voda dosahovala zhruba půl centimetru nad kuskus. Poté misku s kuskusem a vodou přikryjte pokličkou a nechte přibližně 10 min odstát. Dále pokračujeme podle receptu nebo vlastní fantazie.
Kuskus můžete připravit na sladko i na slano. Konzumuje se studený jako salát, ale i teplý jako hlavní jídlo. Můžete jej smíchat například s tvarohem, mlékem, jogurtem, rozinkami, kokosovým mlékem a ořechy, s různými druhy masa nebo zeleniny. Ideální je do salátů, ale můžete z něj připravit i prima bábovku.