Živiny obsažené v kuskusu

Kuskus je velmi bohatý na živiny. Obsahuje spoustu sacharidů, vlákniny, bílkovin. Také obsahuje vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, sodík, mangan, měď, zinek, selen, omega 3 a omega 6 kyseliny. „Existuje několik druhů kuskusu, pro naše zdraví je rozhodně nejlepší celozrnný kuskus díky vyššímu obsahu vlákniny.  Ten je zpracovávaný z celých zrn pšenice včetně slupek, a tak si uchovává všechny zdravé látky,“ radí nutriční poradkyně Mgr. Zuzana Douchová.

  • Zajímavost: Tradiční příprava kuskusu není tak rychlá, jak ji známe u nás. V arabském světě se používá na přípravu speciální hrnec, který je dvoudílný a má perforované dno horní části. V dolním  části se dusí maso se zeleninou nebo cizrnou. Pára ze spodní části stoupá vzhůru, díky čemuž se kuskus uvaří a krásně provoní. Jídlo se tak ale nevaří minuty, nýbrž hodiny.

Účinky na zdraví

  • Podporuje trávení
  • Zrychluje metabolismus
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi

Kuskus je vhodnou potravinou zejména při hubnutí. Můžete ho konzumovat jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji skutečně každý. Hotový kuskus je vhodné doplnit bílkovinou (např. maso, sýr, tofu).

Nutriční hodnoty na 100 g celozrnného kuskusu 

  • Energetická hodnota   1 507 kJ/ 335 kcal
  • Tuky  2,7 g
  • Sacharidy  65,7 g
  • Bílkoviny  13,8 g
  • Vláknina  5 g
  • Sůl  0,025 g

Příprava snadno a rychle

Stačí ho zalít vařící vodou nebo vývarem tak, aby voda dosahovala zhruba půl centimetru nad kuskus. Poté misku s kuskusem a vodou přikryjte pokličkou a nechte přibližně 10 min odstát. Dále pokračujeme podle receptu nebo vlastní fantazie.

Kuskus můžete připravit na sladko i na slano. Konzumuje se studený jako salát, ale i teplý jako hlavní jídlo. Můžete jej smíchat například s tvarohem, mlékem, jogurtem, rozinkami, kokosovým mlékem a ořechy, s různými druhy masa nebo zeleniny. Ideální je do salátů, ale můžete z něj připravit i prima bábovku.