Recepty 28. 7. 2021 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Rajčatová polévka s kuskusem a bazalkou

Zeleninové polévky jsou skvělým způsobem, jak naplnit denní příjem zeleniny, pokud zrovna nemáme chuť na zeleninový salát. Zeleniny bychom měli sníst 400–500 g denně.

Rajčatová polévka s kuskusem Foto: Karolína Alexiová

Některé prospěšné látky v zelenině jsou lépe využitelné až po tepelné úpravě. Jedním z příkladů je lykopen, který je obsažený v rajčatech. Určitě se proto vyplatí do jídelníčku zařazovat nejen syrovou, ale i tepelně zpracovanou zeleninu.

Ingredience: 4 porce

Konzervovaná rajčata 400 g
Masový, nebo zeleninový vývar    400 ml
Cibule 80 g
Mrkev 80 g
Řapíkatý celer 80 g
Česnek  10 g
Řepkový olej  15 ml
Celozrnný kuskus  80 g
Sůl  1,5 g
Pepř 1 g
Bobkový list 1 g
Čerstvá bazalka 10 g

Postup

  1. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme ve velkém hrnci na oleji.
  2. Poté přidáme mrkev a celer nakrájené na tenká půlkolečka a podusíme cca 5 minut do měkka.
  3. Poté přidáme konzervovaná rajčata, bobkový list a hrst čerstvé bazalky (část si necháme na podávání) a zalijeme vývarem, dochutíme solí a pepřem. Polévku vaříme na mírném plameni cca 30 minut.
  4. Poté vyndáme koření a rozmixujeme tyčovým mixérem.
  5. Přidáme kuskus a krátce povaříme, aby kuskus nabobtnal. Před podáváním ozdobíme čerstvou bazalkou.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  163 56  650 100 kcal/100 g
bílkoviny g  6  2  23 -
sacharidy g  24  8  94 -
     z toho cukry g  4,8  1,6  19 -
tuky g  4,8  1,6  19 -
     z toho   - - - -
     nas. mastné kyseliny (SFA) g  0,45  0,2  1,8 ≤ 1,1 g/100 g
     transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  3,25  1,1  13  
sůl g  1,4  0,5 5,6 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).





Mohlo by vás také zajímat: