To, že nenakupujete pouze bio produkty, neznamená, že jste špatní rodiče a že vaše dítě bude stále nemocné. Bio produkty jsou především ekologickou a etickou záležitostí. Motivací pro jejich nákup by měla být především snaha o zodpovědnější přístup k planetě. Zázračně vyšší nutriční hodnotu u nich nehledejte. Jestliže vám finanční situace nedovoluje nakupovat bio potraviny, nelamte si s tím hlavu. Plnohodnotné, zdravé a výživné jídlo pro vaše dítě připravíte i z produktů konvenčního zemědělství.

Kokosový olej s klidem nahraďte řepkovým

kokosový olejKokosový olej není dokonalá superpotravina, kterou je nutné používat v každém dětském receptu. Kokosový tuk má vysoké množství nasycených mastných kyselin, které není vhodné konzumovat v nadměrném množství.

  • Zvlášť u dětí by měla být dodržována především pestrost jídelníčku, tudíž zařaďte řepkový olej (který má skvělé složení mastných kyselin), olivový olej a oleje ze semen či ořechů. Zpracování olejů je šetrné a obzvlášť v extra panenské kvalitě je zachováno vysoké množství prospěšných látek.

Nebojte se dostupného masa

Maso z konvenčních chovů neobsahuje antibiotika a růstové hormony. Již od roku 2002 je zakázáno používání růstových hormonů a u nemocných zvířat musí být dodržena ochranná lhůta po podání antibiotik a léčiv než dojde k porážce. Strach z nežádoucích látek v mase by vás tedy neměl odradit od koupě pro vás dostupnějšího masa.

  • Je tedy naprosto v pořádku koupit dítěti maso v supermarketu, stejně jako u řezníka či v bioprodejně. Každý by měl volit dle svých finančních možností a preferencí.

Ani lepek není zlo pro každého

pestrá obilná stravaLepku by se měli vyhýbat pouze děti s prokázanou intolerancí.

  • Vyřazovat či omezovat lepek u zdravých dětí nemá žádné opodstatnění.

Z hlediska výživy je podstatná již zmiňovaná pestrost. Zařaďte dětem do jídelníčku i ječné a žitné pečivo, quinou, jáhly a pohanku.

Dopřejte dětem lokální a sezónní suroviny

Zelený ječmen, mořská řasa a další exotické suroviny nejsou kouzelnými produkty zajišťujícím dokonalou imunitu dětí. Neciťte se tedy špatně, pokud tyto a mnohé podobné doplňky hojně využívané v dětských receptech nekupujete.

  • Spíše než „výživový snobismus“ bychom v dnešní době, kdy se zdražování potravin a energií dotýká většiny společnosti, měli zaměřit o to více na lokální, sezónní a dostupné zdroje výživných látek. Naservírujte dětem ovoce a zeleninu ze zahrádky nebo z obchodu. Jako zdroj jódu můžete zařadit zmiňovanou řasu, ale také mořské ryby.

Všechny přídatné látky nejsou na černé listině

V dětské stravě bychom se neměli bát zdravotně neškodných, schválených aditiv a konzervantů, které nám zajišťují bezpečnost potravin. Strašení rodičů antibiotiky a hormony v mase z konvenčních chovů, škodlivými pesticidy v zelenině a ovoci z nebio produkce a nevhodností standardně zpracovaných mléčných výrobků z jiných provozů než farem je minimálně neprofesionální.

  • Hlavní problém dětské výživy tkví ve zcela jiných oblastech: nadměrná konzumace přidaných cukrů, nedostatek zeleniny a málo pohybu.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek (autorka je výživová specialistka)