Obyčejná cibule a tolik zdravá
Cibule obsahuje celou řadu vitaminů, minerálních látek a dalších prospěšných látek. Je považována za přírodní antibiotikum, a to především díky látce zvané allicin, která má na svědomí i štiplavou chuť cibule. Největší účinky proti bakteriím má však cibule syrová, proto můžete i tu do jídelníčku zařadit. Cibule je také zdrojem inulinu – rozpustné vlákniny, která má pozitivní vliv na náš trávicí trakt.
Kromě tradičních surovin jsou do cibulačky přidané i fazole, které polévku obohatí o bílkoviny a více vás tak zasytí.
Ingredience: 4 porce
cibule | 320 g |
řapíkatý celer | 200 g |
fazole v suchém stavu (např. fazole adzuki) | 100 g |
hovězí, nebo zeleninový vývar | 800 ml |
bílé suché víno | 140 ml |
řepkový olej | 12 ml |
sůl | 3 g |
petrželová nať | 3 g |
tymián, bobkový list |
Postup
- Fazole si předem namočíme a uvaříme v čisté vodě doměkka.
- Cibuli očistíme a nakrájíme na tenká půlkolečka nebo čtvrtkolečka, pozvolna restujeme na troše řepkového oleje (cca 30 minut).
- Podlijeme vínem, přidáme tymián, bobkový list a osolíme.
- Víno necháme vyvařit, přidáme nakrájený řapíkatý celer a zalijeme vývarem.
- Vaříme cca 20 minut, dokud není cibule úplně měkká. Přidáme uvařené fazole a dle potřeby dochutíme.
- Před podáváním můžeme posypat čerstvou petrželkou nebo jinými bylinkami.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 201 | 46 | 802 | 100 kcal/100 g |
bílkoviny | g | 9 | 2 | 35 | - |
sacharidy | g | 23 | 4 | 93 | - |
z toho cukry | g | 6 | 1,5 | 25 | - |
tuky | g | 5,3 | 1,2 | 21 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,4 | 0,3 | 5,4 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 6 | 1,4 | 24 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 0,9 | 0,2 | 3,4 | ≤ 0,825/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).