• Crumble neobsahuje jako základ žádné těsto, začínáme ve formě rovnou ovocem - díky tomu spotřebujeme mnohem méně másla i mouky, ale nepřijdeme ani o kousek chuťového zážitku. Pokud navíc klasickou drobenku nahradíme tou z ovesných vloček, získáme ještě více vlákniny a spolu s mléčným výrobkem či jeho rostlinnou alternativou se z dezertu stává i plnohodnotná snídaně.

Ingredience: 16 porcí

8 menších broskví 800 g 
1 hrnek malin 120 g 
1 lžíce práškového vanilkového pudinku 8 g 
1 a 1/3 hrnku jemných ovesných vloček 120 g 
1/3 hrnku kokosového cukru 70 g 
4 lžičky mandlových plátků 10 g 
2 lžíce rostlinného tuku k tepelné úpravě 40 g 
špetka skořice a vanilky  
kokosový jogurt k podávání 160 g 

Postup 

  1. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  2. Broskve rozpůlíme, zbavíme pecek a rozložíme řeznou stranou nahoru do formy vyložené pečícím papírem. Vyskládané broskve zaprášíme vanilkovým pudinkem.
  3. Smícháme všechny ingredience na posypku - ovesné vločky, kokosový cukr, mandle i koření. Nakonec důkladně promícháme s rostlinným tukem tak, aby nám vznikla drobenka.
  4. Broskve zasypeme drobenkou a pečeme do zezlátnutí povrchu, 15-20 minut.
  5. Podáváme ještě teplé se lžící kokosového jogurtu.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

16 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 96  132  1535  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g 1,7  2,4  27,8  -
sacharidy g  14,9 20,4  238,3  -
   z toho cukry g 8,5  11,7  136,3  -
tuky g 3,5  4,8  56,2  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,6  2,1  25  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g 1,9  2,6   29,9 -
sůl g  0,01 0,01  0,167  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).