Jak už bylo řečeno v úvodu, základem dnešního receptu je quinoa, která se řadí mezi pseudoobiloviny. Ve srovnání s ostatními obilovinami má vyváženější podíl bílkovin a aminokyselinové složení. Má i vyšší obsah tuků, jenž jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol.
Quinoa je zdrojem řady vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Obsahuje především kyselinu listovou, betakaroten, vitamíny skupiny B, vápník, železo, fosfor, mangan a zinek. Pyšní se i vysokým obsahem vlákniny. Má velmi nízký glykemický index a pomáhá tak přecházet výraznějším výkyvům glykemie. Proto je vhodná pro diabetiky. Navíc je bezlepková a v jídelníčku ji tak ocení i celiaci.
Quinou vaříme obdobně jako rýži ve vroucí vodě v poměru 1:2. Před úpravou je důležité quinou proprat ve vodě, aby se zbavila hořkosti.
Dalším zdrojem bílkovin v tomto receptu je tofu, vyrobené ze sójových bobů. Neobsahuje nasycené mastné kyseliny ani cholesterol, sacharidů jen málo. Zato je v něm ukryto množství vlákniny, a navíc je bohaté na vápník, sodík, draslík, fosfor a vitamíny řady B i vitamín E. V receptu jsme použili ochucenou, mandlovo-oříškovou variantu, která dodá pokrmu zajímavou a netradiční chuť.
Ingredience: 3 porce
dmBio quinoa tříbarevná | 250 g |
sůl | 3 g |
dmBio řepkový olej | 30 ml |
dmBio mandlovo-oříškové tofu | 200 g |
cibule | 70 g |
dmBio sušená rajčata | 50 g |
cuketa | 200 g |
2 stroužky česneku | 6 g |
sýr grana padano | 20 g |
čerstvá petrželka | 20 g |
Postup
- Quinou si uvaříme dle návodu.
- Zatímco se nám quinoa vaří, si na větší pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmahneme na něm na menší kostky nakrájené tofu dokřupava. Odložíme ho stranou.
- Do pánve přidáme lžíci oleje a nadrobno nakrájenou cibuli, kterou opečeme jen lehce doměkka.
- K cibule přidáme na kostky nakrájenou cuketu a sušená rajčata a krátce opečeme. Přidáme prolisované stroužky česneku a promícháme.
- Do pánve vrátíme opečené tofu, promícháme a stáhneme plamen na minimum. Přidáme uvařenou scezenou quinou a zlehka vše společně promícháme.
- Servírujeme ozdobené čerstvou petrželkou a hoblinami sýra grana padano.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
3 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 607 | 125 | 1 821 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 24,6 | 5,1 | 73,7 | - |
sacharidy | g | 63,8 | 13,2 | 191,3 | - |
z toho cukry | g | 7,8 | 1,6 | 23,4 | - |
tuky | g | 27,2 | 5,6 | 81,7 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 4,1 | 0,8 | 12,2 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7,9 | 1,6 | 23,7 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 2,31 | 0,48 | 6,94 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).
Tento recept vznikl ve spolupráci s dm.