Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usnadní vaši volbu při nákupu potravin
Detail článku
Recepty

Recept: Brusinkovo oříškové kuličky

15.12.2016, Mgr. Zuzana Douchová

Máme pro Vás další tip na zdravější variantu vánočního cukroví! Opět bez mouky, bílého cukru a másla. Tentokrát jsou hlavní ingrediencí léčivé brusinky a lískové ořechy!

Brusinkové kuličky
Fotografie: Tomáš Martínez

Brusinkové kuličky

Brusinky jsou pro naše zdraví velmi prospěšné a přirozeně sladké, proto se skvěle hodí na výrobu těchto nepečených kuliček. Brusinky jsou bohatým zdrojem vitamínu A, C, E, vlákniny, vápníku, manganu, železa a antioxidantů. Mají močopudné a dezinfekční účinky a používají se například při léčbě zánětů močových cest, žaludečních potíží, vysokého krevního tlaku a celkově zvyšují funkci imunitního systému. Brusinky sušené a neslazené stačí namočit na chvíli do vody a pak rozmixovat s ořechy, dosladit medem a obalit v kakau. Tohle cukroví máte hotové opravdu za chvíli a můžete ho udělat kdykoli během roku jako zdravější alternativu sladkostí pro děti i dospělé. Nabízí Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.

SUROVINY :

brusinky sušené    200 g
ořechy lískové 100 g
kakao  30 g
med 30 g

POSTUP:

Brusinky namočíme na chvíli do vody, necháme změknout a pak scezené rozmixujeme. Mezitím si na sucho na pánvi opražíme lískové ořechy a poté také rozmixujeme. Brusinkovou a ořechovou hmotu spojíme dohromady a dosladíme medem a přidáme lžičku kakaa. Vytvoříme si rukama kuličky, které pak obalíme ve zbylém kakau a dáme do lednice zatuhnout.  

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

živové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
55 g   

 15 porcí 

svačinka
energetická hodnota (kcal] kcal  96  174  1 437,4  max 110  kcal/porci
bílkoviny  g 1 16,4 -
sacharidy g 14 24,6 203,7  -
  z toho cukry g  11 19,6 162,2 -
tuky g 4 8 66,6 -
    z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 0 0,7 6,1 ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g 2 3,2 26,3  
sodík mg  0  0,003  0,023  ≤ 400 mg/100 g
přidaný cukr g 2 3  24,6  ≤ 20 g/100 g





 

Spolupracujeme s       

  Sekce nutričních terapeutů ČAS

 

Stop cukrovc e

 

 

 

 

 

 

Školní informační kanál

Jihočeské zemědělské muzeum

SPZO