Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usnadní vaši volbu při nákupu potravin
Detail článku
Zdravá výživa

Bezlepkový koláč: švestkovo-polentový tvarožník

17.9.2014, Mgr. Zuzana Douchová

recept pro celiaky

Kombinace švestek, kukuřičné mouky, medu a tvarohu? Skvělá volba nejen pro celiaky! Tento ovocný odlehčený koláč je totiž nejen bez lepku, ale i cukru, másla. Právem se zařadil mezi schválené receptury přísných kritérií Vím, co jím a piju.

Léčivé švestky

Švestky mají v naší kuchyni široké využití. Konzumují se syrové, sušené, kompotované, vyrábějí se z nich povidla nebo slivovice. Švestka nebo také slíva je peckovice a plod slivoně švestky. Švestky obsahují kolem 80 % vody, sacharidy, vlákninu, organické kyseliny, minerální látky (sodík, draslík, železo, hořčík, vápník) a vitamíny (provitamín A, B1, B2, C). Tyto plody jsou výborným pomocníkem při léčbě revmatismu, dny, zvýšeného cholesterolu, zvyšují odolnost vůči stresu a posilují imunitu. Díky vysokému podílu vlákniny švestky velmi pomáhají při střevních potížích a zácpě.

Švestkovo-polentový tvarožník

Tento koláč je ideální kombinací všech prospěšných živin, obsahuje kvalitní bílkoviny, komplexní i jednoduché sacharidy a zdravé tuky. Je tedy vhodný ke snídani či svačině. Základem tohoto jednoduchého receptu je polenta (kukuřičná mouka), polotučný tvaroh, med a čerstvé švestky. Na koláč však můžete použít jakékoli jiné čerstvé ovoce. Recepturu jsem opět připravila bez použití kuchyňské váhy pro snadnější přípravu. Vystačíte si pouze s hrnkem a lžící.

RECEPT: ŠVESTKOVO POLENTOVÝ TVAROŽNÍK

 

INGREDIENCE:

Čerstvé švestky nebo jiné ovoce pokrájené na kousky 1,5 hrnku

Polenta v suchém stavu 2 hrnky

Tvaroh polotučný 500 g (2 vaničky)

Olej rostlinný 1/3 hrnku

Šťáva z citrónu 2 lžičky

Kypřící prášek 1 balení

Sůl špetka

Vejce 2 ks

Med ½ hrnku

POSTUP:

Polentu smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce rozmícháme s medem, tvarohem, olejem a citrónovou šťávou. Vše spojíme dohromady a zamícháme do těsta hrnek pokrájeného ovoce. Vylijeme do koláčové formy vyložené pečícím papírem a poklademe zbytkem ovoce na povrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ° C cca 30-40 min.

Energetická hodnota 1 porce: 457 kJ, 14 g sacharidů, 3 g bílkovin, 4 g tuků

Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog

Fotografie: Tomáš Martínez

Zdroje: www.czfcdb.cz



 

 

Spolupracujeme s       

 
   

 

 






   
      Školní informační kanál  
     
    Zdravá školní jídelna Stop cukrovc e

Sekce nutričních terapeutů ČAS

SPZO 
      
   

 

Jihočeské zemědělské muzeum