Recepty 29. 11. 2023 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Sypaný ořechový koláč s tvarohem

Ještě než se pustíte do pečení vánočního cukroví, máme pro vás recept na famózní moučník. Vyzkoušejte náš nutričně i chuťově dokonale vyvážený sypaný ořechový koláč s tvarohem. Kombinaci vláčného korpusu, lahodného tvarohového krému a křupavého ořechového posypu prostě neodoláte.

Foto: Pavla Vomastková
  • Vlašské ořechy přidávají do našeho koláče nezaměnitelnou křupavost a výraznou ořechovou chuť. Kromě toho ale nabízí také bohatou dávku omega-3 mastných kyselin, antioxidantů a minerálních látek. Konzumace ořechů je spojována s podporou kardiovaskulárního zdraví a celkovou vitalitou. 
  • Tvaroh dodá koláči vláčnost a zvýší jeho nutriční hodnotu, a to díky bílkovinám, jejichž je zdrojem a které nás krásně zasytí. Kromě toho je tvaroh bohatý i na vápník, který je právě z tohoto mléčného výrobku dobře vstřebatelný. 

Ingredience: 30 porcí

Na těsto:  
hladká špaldová mouka 270 g 
mleté vlašské ořechy 50 g 
kypřicí prášek do pečiva 6 g 
skořice 3 g 
řepkový olej 100 g 
med 30 g 
Na tvarohovou náplň:  
jemný měkký tvaroh v kostce 500 g 
vejce 2 ks 
polotučné mléko 100 ml 
med 60 g 

Postup 

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. V míse promíchejte mouku, ořechy, kypřicí prášek a skořici. Přilijte olej a tekutý med a vytvořte těsto podobné drobence.
  3. Suroviny na náplň vymíchejte šlehačem dohladka.
  4. Do koláčové formy (⌀ 26 cm) nasypte o něco více než polovinu drobenky a lehce přimáčkněte. Nalijte tvarohovou náplň a posypejte zbytkem drobenky – měla by bohatě pokrýt celý povrch.
  5. Vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím   
     

 

30 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  103 251  3 099 ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  3,9 9,4  117  -
sacharidy g 10  24,4   301 -
   z toho cukry g  3,4 8,3   102  -
tuky g 5,3  13   160 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,7 1,7   21,6 ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g 0,4  0,9  11,7  -
sůl g  0,03 0,08  1,04  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).





Mohlo by vás také zajímat: