Pro přípravu nádivky použijte celozrnné pečivo, díky kterému budou muffiny bohatším zdrojem vlákniny. Obsah vlákniny i dalších prospěšných látek zajistí i špenát, houby, pórek a čerstvé bylinky. Bylinky použijte dle vaší chuti a možností – skvěle se hodí kopřivy, petrželka nebo třeba i medvědí česnek. Maso vybírejte libové – ať už klasické uzené nebo klidně i maso pečené, které vám zbylo od oběda. Nádivku lze určitě připravit i ve vegetariánské verzi bez masa.

Suroviny 

 houby sušené 20 g 
 rohlík celozrnný 160 g 
 maso vepřové - kýta uzená 120 g 
 vejce (3 ks) 150 g 
 špenát čerstvý 60 g 
 pórek  50 g 
 sůl 1 g 
 pažitka 10 g 
 petrželová nať 10 g 

Postup

Sušené houby si předem namočíme, po několika hodinách slijeme a výluh z hub si ponecháme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a přidáme rozšlehané žloutky a výluh z hub (na uvedené množství cca 140 ml), necháme krátce nasáknout. Přidáme na kostičky nakrájené uzené, nadrobno nakrájený pórek a pokrájený špenát (špenát můžeme případně krátce spařit vroucí vodou). Dle chuti dosolíme a přidáme pokrájené bylinky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do připravené směsi.Těstem plníme formičky na muffiny a pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C cca 15 minut. Dle chuti můžeme ještě posypat mandlovými plátky a před servírováním dozdobit čerstvými bylinkami.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  383 g  132 g  765 g 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  28,0  9,7  56,1 -
sacharidy g  40,3  13,9  80,7 -
z toho cukry g  0,8  0,3  1,6 -
tuky g  13,7  4,7  27,5 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3  1  6,1 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  11,2  3,8  22,4 ≥ 0,15 g/100 g
sůl g  2,5  0,9  5 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).