• Žemlovka je skvělou volbou, pokud zrovna potřebujeme zpracovat starší pečivo. Šunku v lednici jistě naleznete také, podobně jako mražený špenát. Z několika málo surovin pak vykouzlíte chutný oběd raz dva.
  • Špenát je vděčnou zeleninou, obsahuje velký podíl vody (téměř 92 g na 100 g), jen velmi málo sacharidů a tuků, malé množství bílkovin a vlákniny (2,6 g na 100 g). Je bohatý na kyselinu listovou a vitamín K. Obsahuje rovněž vitamín C, betakaroten, další vitamíny skupiny B – konkrétně vitamín B1 a B2, z minerálních látek pak draslík, vápník, hořčík i železo.
  • Do žemlovky se nebojte teď na jaře přidat i medvědí česnek. Podobně jako klasický česnek, i medvědí česnek obsahuje allicin, který mu propůjčuje pikantní chuť, výrazné aroma i antibakteriální účinky. Má ale i celou řadu dalších zdravotních benefitů – například snižuje krevní tlak, podporuje trávení a je ideální při nachlazení.

Ingredience: 4 porce

chléb toastový celozrnný 600 g
vejce 300 g
cibule 60 g
šunka dušená nejvyšší kvality 100 g
olej řepkový 12 ml
špenát mražený sekaný 400 g
mléko polotučné 1,5% 300 ml
sůl 1 g
pepř 1 g
česnek 10 g
sýr Eidam 30%  80 g

Postup

  1. Toustový chléb (nebo jiné celozrnné pečivo) nakrájíme na větší kostky.
  2. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a šunku, přidáme špenát a podusíme.
  3. Vejce rozšleháme s mlékem, sýrem, solí a pepřem.
  4. Pečivo namáčíme do vaječné směsi a klademe do pekáčku. Proložíme špenátovou směsí a navršíme další toastový chléb. Podle velikosti pekáče případně přidáváme další vrstvy. (Rychlejší variantou je pak vše najednou smíchat v míse a nalít do připraveného pekáčku.)
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 160 °C dorůžova.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  619  133 2474 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  41  9 164 -
sacharidy g  66 14 264 -
z toho cukry g  7,8  1,6  31 -
tuky g  19,0 4 76 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  5,8  1,2 23 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  8,3 1,8 33 ≥ 1,2/100 g
sůl g 3,4
0,7 14 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).