- Žemlovka je skvělou volbou, pokud zrovna potřebujeme zpracovat starší pečivo. Šunku v lednici jistě naleznete také, podobně jako mražený špenát. Z několika málo surovin pak vykouzlíte chutný oběd raz dva.
- Špenát je vděčnou zeleninou, obsahuje velký podíl vody (téměř 92 g na 100 g), jen velmi málo sacharidů a tuků, malé množství bílkovin a vlákniny (2,6 g na 100 g). Je bohatý na kyselinu listovou a vitamín K. Obsahuje rovněž vitamín C, betakaroten, další vitamíny skupiny B – konkrétně vitamín B1 a B2, z minerálních látek pak draslík, vápník, hořčík i železo.
- Do žemlovky se nebojte teď na jaře přidat i medvědí česnek. Podobně jako klasický česnek, i medvědí česnek obsahuje allicin, který mu propůjčuje pikantní chuť, výrazné aroma i antibakteriální účinky. Má ale i celou řadu dalších zdravotních benefitů – například snižuje krevní tlak, podporuje trávení a je ideální při nachlazení.
Ingredience: 4 porce
| chléb toastový celozrnný | 600 g |
| vejce | 300 g |
| cibule | 60 g |
| šunka dušená nejvyšší kvality | 100 g |
| olej řepkový | 12 ml |
| špenát mražený sekaný | 400 g |
| mléko polotučné 1,5% | 300 ml |
| sůl | 1 g |
| pepř | 1 g |
| česnek | 10 g |
| sýr Eidam 30% | 80 g |
Postup
- Toustový chléb (nebo jiné celozrnné pečivo) nakrájíme na větší kostky.
- Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a šunku, přidáme špenát a podusíme.
- Vejce rozšleháme s mlékem, sýrem, solí a pepřem.
- Pečivo namáčíme do vaječné směsi a klademe do pekáčku. Proložíme špenátovou směsí a navršíme další toastový chléb. Podle velikosti pekáče případně přidáváme další vrstvy. (Rychlejší variantou je pak vše najednou smíchat v míse a nalít do připraveného pekáčku.)
- Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 160 °C dorůžova.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
4 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 619 | 133 | 2474 | 400-700 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 41 | 9 | 164 | - |
| sacharidy | g | 66 | 14 | 264 | - |
| z toho cukry | g | 7,8 | 1,6 | 31 | - |
| tuky | g | 19,0 | 4 | 76 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,8 | 1,2 | 23 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 8,3 | 1,8 | 33 | ≥ 1,2/100 g |
| sůl | g | 3,4 |
0,7 | 14 | ≤ 0,875/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

