• Špenát obsahuje velký podíl vody (téměř 92 g na 100 g), jen velmi málo sacharidů a tuků, malé množství bílkovin a vlákniny (2,6 g na 100 g). Je také bohatý na kyselinu listovou (vitamín B9), vitamín K. Obsahuje také vitamin C, betakaroten, další vitaminy skupiny B (B1 a B2), draslík a vápník. 

Ingredience: 4 porce

Chléb toastový celozrnný 600 g
Vejce 300 g
Cibule 60 g
Šunka dušená výběrová 100 g
Olej řepkový 12 ml
Špenát mražený Bonduelle 400 g
Mléko polotučné 1,5% 300 ml
Sůl 1 g
Pepř 1 g
Česnek 10 g
Sýr Eidam 30%  80 g

Postup

  1. Toustový chléb nakrájíme na větší kostky.
  2. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a šunku, přidáme špenát a podusíme.
  3. Vejce rozšleháme s mlékem, sýrem, solí a pepřem.
  4. Vše důkladně promícháme ve větší míse a vlijeme do pekáčku.
  5. Pečeme do růžova v předem vyhřáté troubě při teplotě 160 °C.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  619  133 2474 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  41  9 164 -
sacharidy g  66 14 264 -
z toho cukry g  7,8  1,6  31 -
tuky g  19,0 4 76 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  5,8  1,2 23 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  8,3 1,8 33 ≥ 1,2/100 g
sůl g 3,4
0,7 14 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).