Kombinací stejně jako u sladké varianty existuje mnoho, základními ingrediencemi jsou vždy vločky a vývar. Pokud vývar nemáte, můžete použít i vodu, ale s vývarem bude chuť o mnoho lepší.

  • Ovesné vločky se pyšní skvělými nutričními hodnotami, mimo jiné jsou bohatým zdrojem betaglukanů, které se řadí mezi rozpustnou vlákninu a napomáhají ke snižování hladiny krevního cholesterolu.

Do kaše můžete přidat libovolnou zeleninu a nezapomeňte na zdroj bílkovin. My jsme použili vejce, můžete ale vyzkoušet i variantu s masem, šunkou nebo méně tučným sýrem.

Ingredience: 2 porce

ovesné vločky 120 g 
voda nebo vývar 400 ml 
mražený hrášek 200 g 
šalotka 40 g 
řepkový olej 8 ml 
sůl 1 g 
vejce 2 ks 

Postup

  1. Šalotku očistíme a nakrájíme nadrobno, orestujeme na pánvi na troše oleje.
  2. Přidáme ovesné vločky a ještě spolu krátce orestujeme.
  3. Poté přidáme vodu (nebo pro lepší chuť vývar), osolíme a na mírném ohni vaříme doměkka.
  4. Hrášek krátce povaříme nebo spaříme vroucí vodou. Dvě třetiny hrášku rozmixujeme, zbytek si necháme vcelku.
  5. Hrášek vmícháme do již hotové ovesné kaše a prohřejeme.
  6. Připravíme si zastřené vejce. Vodu ochucenou kapkou octa přivedeme k varu a ztlumíme trochu teplotu. Vodu v hrnci zamícháme, aby se vytvořil vír, doprostřed vlijeme vajíčko a vaříme cca 3-4 minuty.
  7. Uvařené vajíčko položíme na hotovou kaši a podáváme.

 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  403  89  807 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  19 4,2  38  -
sacharidy g  49  11 98  -
   z toho cukry g 2,3   0,5 4,5  -
tuky g  15 3,3  30  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 3,3   0,7 6,5  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  7 1,6  14  ≥ 1,2/100 g
sůl g  0,92 0,2  1,84  ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).