Kolik je lidí, tolik je variant ovesné kaše. Někdo dává přednost jablku a skořici, jiný javorovému sirupu a ořechům, další pak nedá dopustit na klasiku od našich babiček, tedy ovesnou kaši s marmeládou. Stejně tak se fantazii meze nekladou ani u slané varianty. Jedno ale mají všechny kaše naslano společné: základem jsou vločky a vývar, případně voda. S vývarem ale bude chuť kaše výraznější.

Proč je důležitá snídaně?

Během spánku spotřebovává naše tělo energetické zásoby, které je vhodné po probuzení doplnit. Díky tomu se nebudete cítit vyčerpaní a budete mít dostatek energie na celé dopoledne. Záleží přitom nejen na tom, zda snídáte, ale také co snídáte. Nevhodná snídaně s přemírou tuku může v tomto ohledu spíše uškodit. Pokud je pro někoho důležité snižování váhy, snídaně může mít vliv na to, jakým tempem k hubnutí dochází.

Patříte k těm, kteří ráno nemají hlad? Pak si přečtěte náš článek Skřivan versus sova.

Ovesné vločky a co dál?

Ovesné vločky mají skvělé nutriční složení. Obsahují rozpustnou vlákninu v podobě betaglukanů a podporují tak zdravé trávení a napomáhají snižování hladiny cholesterolu v krvi. Zároveň v nich najdete složené sacharidy, které poskytují dlouhodobou energii, stabilizují hladinu cukru v krvi a zasytí na delší dobu.

Ať už se rozhodnete obohatit kaši jakýmikoli ingrediencemi, myslete na to, že je vždy důležité zahrnout i zdroj bílkovin. My jsme použili vejce, můžete ale vyzkoušet i variantu s masem, šunkou nebo méně tučným sýrem.

Ingredience: 2 porce

ovesné vločky 120 g 
voda nebo vývar 400 ml 
mražený hrášek 200 g 
šalotka 40 g 
řepkový olej 8 ml 
sůl 1 g 
vejce 2 ks 

Postup

  1. Šalotku očistíme a nakrájíme nadrobno, orestujeme na pánvi na troše oleje.
  2. Přidáme ovesné vločky a ještě spolu krátce orestujeme.
  3. Poté přidáme vodu (nebo pro lepší chuť vývar), osolíme a na mírném ohni vaříme doměkka.
  4. Hrášek krátce povaříme nebo spaříme vroucí vodou. Dvě třetiny hrášku rozmixujeme, zbytek si necháme vcelku.
  5. Hrášek vmícháme do již hotové ovesné kaše a prohřejeme.
  6. Připravíme si zastřené vejce. Vodu ochucenou kapkou octa přivedeme k varu a ztlumíme trochu teplotu. Vodu v hrnci zamícháme, aby se vytvořil vír, doprostřed vlijeme vajíčko a vaříme cca 3-4 minuty.
  7. Uvařené vajíčko položíme na hotovou kaši a podáváme.

Hledáte další inspiraci pro přípravu snídaně? Potom vyzkoušejte sýrové vafle se zastřeným vejcem. Z těch sladkých by vás mohla zaujmout snídaně do skleničky nebo některý z flexitariánských receptů

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  403  89  807 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  19 4,2  38  -
sacharidy g  49  11 98  -
   z toho cukry g 2,3   0,5 4,5  -
tuky g  15 3,3  30  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 3,3   0,7 6,5  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  7 1,6  14  ≥ 1,2/100 g
sůl g  0,92 0,2  1,84  ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).