Kolik je lidí, tolik je variant ovesné kaše. Někdo dává přednost jablku a skořici, jiný javorovému sirupu a ořechům, další pak nedá dopustit na klasiku od našich babiček, tedy ovesnou kaši s marmeládou. Stejně tak se fantazii meze nekladou ani u slané varianty. Jedno ale mají všechny kaše naslano společné: základem jsou vločky a vývar, případně voda. S vývarem ale bude chuť kaše výraznější.
Proč je důležitá snídaně?
Během spánku spotřebovává naše tělo energetické zásoby, které je vhodné po probuzení doplnit. Díky tomu se nebudete cítit vyčerpaní a budete mít dostatek energie na celé dopoledne. Záleží přitom nejen na tom, zda snídáte, ale také co snídáte. Nevhodná snídaně s přemírou tuku může v tomto ohledu spíše uškodit. Pokud je pro někoho důležité snižování váhy, snídaně může mít vliv na to, jakým tempem k hubnutí dochází.
Patříte k těm, kteří ráno nemají hlad? Pak si přečtěte náš článek Skřivan versus sova.
Ovesné vločky a co dál?
Ovesné vločky mají skvělé nutriční složení. Obsahují rozpustnou vlákninu v podobě betaglukanů a podporují tak zdravé trávení a napomáhají snižování hladiny cholesterolu v krvi. Zároveň v nich najdete složené sacharidy, které poskytují dlouhodobou energii, stabilizují hladinu cukru v krvi a zasytí na delší dobu.
Ať už se rozhodnete obohatit kaši jakýmikoli ingrediencemi, myslete na to, že je vždy důležité zahrnout i zdroj bílkovin. My jsme použili vejce, můžete ale vyzkoušet i variantu s masem, šunkou nebo méně tučným sýrem.
Ingredience: 2 porce
ovesné vločky | 120 g |
voda nebo vývar | 400 ml |
mražený hrášek | 200 g |
šalotka | 40 g |
řepkový olej | 8 ml |
sůl | 1 g |
vejce | 2 ks |
Postup
- Šalotku očistíme a nakrájíme nadrobno, orestujeme na pánvi na troše oleje.
- Přidáme ovesné vločky a ještě spolu krátce orestujeme.
- Poté přidáme vodu (nebo pro lepší chuť vývar), osolíme a na mírném ohni vaříme doměkka.
- Hrášek krátce povaříme nebo spaříme vroucí vodou. Dvě třetiny hrášku rozmixujeme, zbytek si necháme vcelku.
- Hrášek vmícháme do již hotové ovesné kaše a prohřejeme.
- Připravíme si zastřené vejce. Vodu ochucenou kapkou octa přivedeme k varu a ztlumíme trochu teplotu. Vodu v hrnci zamícháme, aby se vytvořil vír, doprostřed vlijeme vajíčko a vaříme cca 3-4 minuty.
- Uvařené vajíčko položíme na hotovou kaši a podáváme.
Hledáte další inspiraci pro přípravu snídaně? Potom vyzkoušejte sýrové vafle se zastřeným vejcem. Z těch sladkých by vás mohla zaujmout snídaně do skleničky nebo některý z flexitariánských receptů.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 403 | 89 | 807 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 19 | 4,2 | 38 | - |
sacharidy | g | 49 | 11 | 98 | - |
z toho cukry | g | 2,3 | 0,5 | 4,5 | - |
tuky | g | 15 | 3,3 | 30 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,3 | 0,7 | 6,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7 | 1,6 | 14 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 0,92 | 0,2 | 1,84 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).