-
Ovesné vločky jsou výborným zdrojem vlákniny, část je navíc tvořena takzvanými betaglukany - jedná se o typ rozpustné vlákniny s prokázaným účinkem v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Snídaně do skleničky: Overnight oats
Tato snídaně je záchranou pro každého, kdo si ráno rád trochu přispí. Jde o variaci ovesné kaše, která se nevaří, ale vločky i semínka se nechají přes noc nabobtnat v lednici - díky tomu jsou velmi dobře stravitelné, podobně jako u vařené ovesné kaše.
Konopná semínka mají výbornou oříškovou chuť a podobně jako lněná semínka obsahují s vyvážený poměr omega 3 a 6 mastných kyselin - do jídelníčku by je tedy měli zařazovat hlavně ti, kteří neholdují konzumaci ryb.
Ingredience: 2 porce
| sojové mléko | 250 ml |
| šťáva z pomeranče | 80 ml |
| ovesné vločky | 50 g |
| loupaná konopná semínka | 10 g |
| klíčená pohanka | 30 g |
| rozinky | 20 g |
| nahrubo nastrouhané jablko | 100 g |
| mletá lněná semínka | 6 g |
|
čerstvé bobulovité ovoce |
60 g |
Postup
- Všechny suché ingredience smícháme v uzavíratelné nádobě.
- Poté přilijeme sójový nápoj i ovocnou šťávu a dobře promícháme.
- Nakonec do směsi zamícháme nahrubo nastrouhané jablko.
- Zakryjeme víčkem a přemístíme do lednice, kde směs necháme přes noc odležet.
- Ráno promícháme a servírujeme s čerstvým ovocem.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
2 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 384 | 110 | 767 | 350-550 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 11,3 | 3,2 | 22,6 | - |
| sacharidy | g | 59,2 | 16,9 | 118 | - |
| z toho cukry | g | 23,1 | 6,6 | 46 | - |
| tuky | g | 8,3 | 2,4 | 17 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,1 | 0,3 | 2,25 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 5,7 | 1,6 | 11,3 | ≥ 1,4/100 g |
| sůl | g | 0,14 | 0,04 | 0,29 | ≤ 0,875/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).

MUDr. Daniela Lilling