• Brokolice je zelenina s relativně vysokým obsahem bílkovin (podobně jako špenát nebo chřest), v kombinaci s fazolemi a tofu je tedy vhodnou volbou pro vegetariány a vegany. Ale i lidé konzumující maso by ji měli pravidelně zařadit do svého jídelníčku - obsahuje totiž více vitaminu C než citrusy, je bohatá na karoteny, vitamin K1, draslík a kyselinu listovou.

  • Fazole jsou oblíbenou výchozí surovinou pro výrobu vegetariánských a veganských placek zejména díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin a chuťové variabilitě - podobně jako maso v karbanátcích velmi ochotně přijímají chuť koření a bylinek.

Ingredience: 3 porce

malá brokolice (pouze růžičky) 300 g 
vařené nebo sterilované bílé fazole 180 g 
jemné silken tofu 125 g 

cizrnová mouka

10 g 
1 lžíce citronová šťáva 10 g 
1 stroužek česnku 3 g 
1 lžička mletá lněná semínka 3 g 
2 lžíce lahůdkové droždí 20 g 
1 lžička bylinková sůl 3 g 
mletý pepř 0,5 g
brambory 600 g
cibule 150 g
rostlinný olej 30 ml

Postup 

  1. Troubu rozehřejeme na 180°C.
  2. Fazole rozmačkáme vidličkou na hrubou kaši.
  3. Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky, které následně krátce spaříme v hrnci s vroucí jemně osolenou vodou.
  4. Spařenou brokolici nasekáme nadrobno a smícháme s rozmačkanými fazolemi.
  5. Do směsi přidáme také silken tofu, lněné semínko, lžíci mouky, citronovou šťávu a prolisovaný stroužek česneku. Vidličkou vše důkladně promícháme.
  6. Směs dochutíme lahůdkovým droždím, bylinkovou solí a pepřem.
  7. Namočenýma rukama vytvarujeme 6 karbanátků, které pečeme ve střední části trouby přibližně 20 minut. V polovině doby pečení karbanátky obrátíme.
  8. Karbanátky podáváme se šťouchaným bramborem. Brambory uvaříme a scedíme. Na oleji orestujeme cibuli. Brambory lehce rozšťoucháme a smícháme s cibulkou.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  426 89  1280  400-700 kcal/porci
bílkoviny g 20,3  4,3  61  -
sacharidy g  59,3 12,4  178  -
   z toho cukry g  6,9 1,4  20,6  -
tuky g 12,5  2,6  37,6  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,3  0,3  3,9  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 12,6 2,6  37,8  ≥ 1,2/100 g
sůl g 1,12   0,24  3,4 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).