• Lívance připravte jen na troše tuku, nejlépe se hodí řepkový olej, který je tepelně stabilní. Pokud máte kvalitní pánev, tak je lze připravit i nasucho, nemusíte se ale bát trochu tuku použít.

  • Díky jablkům a skořici budou lívance přirozeně sladké a není třeba těsto sladit.

  • Lívance podávejte s dušenými jablky, pro doplnění tuků přidejte i pár ořechů a nezapomeňte na zdroj bílkovin, díky kterým vás lívance lépe zasytí. Skvěle se hodí bílkovinami nabitý tvrdý tvaroh, můžete ale použít i klasický měkký tvaroh nebo například skyr.

Ingredience: 4 porce

Na lívance:  
kefír 250 ml 
špaldová celozrnná mouka 160 g 
jablka 100 g 
kypřicí prášek do pečiva 6 g 
1 vejce 58 g 
řepkový olej 6 ml 
skořice 0,5 g 
Na dokončení:  
jablka 400 g 
máslo 6 g 
tvrdý tvaroh strouhaný 100 g 
vlašské ořechy  30 g 
skořice 0,5 g 

Postup 

  1. V míse smícháme vejce, kefír a nastrouhané jablko. Přidáme mouku, skořici a kypřící prášek a umícháme hustší těsto.
  2. Lívance opékáme na pánvi na kapce řepkového oleje z obou stran dozlatova.
  3. Mezitím si připravíme dušená jablka. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky nebo na kostičky. Podusíme s trochou másla na pánvi, aby jablka změkla a dochutíme skořicí (dle chuti můžeme přidat i trochu rumu).
  4. Lívance podáváme s dušenými jablky, strouhaným tvarohem a nasekanými ořechy.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  361 131  1 443  350-550 kcal/porci
bílkoviny g  18,0 16,5  71,8  -
sacharidy g 46,0  16,7  184,1  -
   z toho cukry g  17,0 6,2  67,9  -
tuky g  11,3 4,1  45,1  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,8  1,0  11,3  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  7,3 2,7  29,2  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g 0,16  0,06  0,63  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).