-
Lívance připravte jen na troše tuku, nejlépe se hodí řepkový olej, který je tepelně stabilní. Pokud máte kvalitní pánev, tak je lze připravit i nasucho, nemusíte se ale bát trochu tuku použít.
Jablečné kefírové lívance
Lívance jsou skvělou snídaní, tyhle si díky rychlé přípravě můžete připravit nejen o víkendu. Pokud k nim navíc přidáte i zdroj bílkovin v podobě tvarohu či skyru, zasytí vás na delší dobu. Recept prošel hodnocením a byl certifikován logem Vím, co jím. Tabulku s výživovými údaji naleznete na konci.

Díky jablkům a skořici budou lívance přirozeně sladké a není třeba těsto sladit.
Lívance podávejte s dušenými jablky, pro doplnění tuků přidejte i pár ořechů a nezapomeňte na zdroj bílkovin, díky kterým vás lívance lépe zasytí. Skvěle se hodí bílkovinami nabitý tvrdý tvaroh, můžete ale použít i klasický měkký tvaroh nebo například skyr.
Ingredience: 4 porce
| Na lívance: | |
| kefír | 250 ml |
| špaldová celozrnná mouka | 160 g |
| jablka | 100 g |
| kypřicí prášek do pečiva | 6 g |
| 1 vejce | 58 g |
| řepkový olej | 6 ml |
| skořice | 0,5 g |
| Na dokončení: | |
| jablka | 400 g |
| máslo | 6 g |
| tvrdý tvaroh strouhaný | 100 g |
| vlašské ořechy | 30 g |
| skořice | 0,5 g |
Postup
- V míse smícháme vejce, kefír a nastrouhané jablko. Přidáme mouku, skořici a kypřící prášek a umícháme hustší těsto.
- Lívance opékáme na pánvi na kapce řepkového oleje z obou stran dozlatova.
- Mezitím si připravíme dušená jablka. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky nebo na kostičky. Podusíme s trochou másla na pánvi, aby jablka změkla a dochutíme skořicí (dle chuti můžeme přidat i trochu rumu).
- Lívance podáváme s dušenými jablky, strouhaným tvarohem a nasekanými ořechy.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
4 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 361 | 131 | 1 443 | 350-550 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 18,0 | 16,5 | 71,8 | - |
| sacharidy | g | 46,0 | 16,7 | 184,1 | - |
| z toho cukry | g | 17,0 | 6,2 | 67,9 | - |
| tuky | g | 11,3 | 4,1 | 45,1 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,8 | 1,0 | 11,3 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 7,3 | 2,7 | 29,2 | ≥ 1,4 g/100 g |
| sůl | g | 0,16 | 0,06 | 0,63 | ≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).

Ing. Hana Pávková Málková
