• Podobně jako klasický česnek, i medvědí česnek obsahuje allicin, který mu propůjčuje pikantní chuť, výrazné aroma i antibakteriální účinky.

  • Při sběru česneku dbejte na ohleduplnost k přírodě - sbírejte množství pouze pro vlastní potřebu a ne v chráněných lokalitách. Mějte na paměti také bezpečnost a dejte si pozor na možnou záměnu se vzhledově podobným, ale jedovatým listem konvalinky.

Ingredience: 6 porcí

2 svazky mladého špenátu 500 g 
2 hrsti listů medvědího česneku 200 g 
1 střední žlutá cibule 110 g 
2 stroužky česneku 6 g 
2 střední brambory 400 g 
1 lžíce řepkového oleje 13 g 
zeleninový vývar bez soli 500 ml 
ovesná smetana 100 ml 
1 lžička soli 5 g 
špetka strouhaného muškátového oříšku  
1 lžíce umeocta  
2 lžičky mandlových plátků  

Postup 

  1. V hrnci na rozpáleném oleji opečeme cibuli společně s česnekem, nakrájené na drobné kostičky. Mícháme, dokud cibule nezačíná zlátnout.
  2. Poté přidáme brambory nakrájené na kostky a omytý a posekaný špenát.
  3. Krátce orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme. Vaříme asi 10 minut, do změknutí brambor.
  4. Do polévky přidáme omytý a posekaný medvědí česnek a vaříme dalších 5 minut.
  5. Polévku rozmixujeme a vmícháme ovesnou smetanu.
  6. Dochutíme muškátovým oříškem a umeoctem.
  7. Horkou polévku rozdělíme do misek a ozdobíme mandlovými plátky, které jsme nasucho opekli na pánvi.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  136 44  815 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  4,8 1,5  29  -
sacharidy g 15   4,8 89  -
   z toho cukry g 3,5  1,1  21  -
tuky g  6,6 2,1  39,8  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,7 0,2  4,3  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  5,1 1,7  31  ≥ 1,2/100 g
sůl g  0,02  0,65  12,1 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).