Samozřejmě se naskýtá otázka, zda-li nejsou účinnější nejrůznější doplňky stravy, ale bohužel to není tak snadné. Výsledky studií jsou v tomto případě nejednotné a rozporuplné.
Potraviny s protinádorovým a protizánětlivým účinkem
Riziko vzniku nádorů je podobně u obezity do určité míry ovlivněno genetikou. Geny si vybrat nemůžeme, ale to, co jíme, ano. Pozornost je zaměřena na ovoce a zeleninu, celozrnné obiloviny, potraviny s vyšším obsahem mono a vícenenasycených mastných kyselin a na luštěniny.
- Živiny totiž nejlépe působí ve formě přirozených potravin, kde se na výsledném účinku spolupodílí více faktorů. Nejedná se tedy jen o antioxidanty, do skupiny protektivních látek patří také fytoestrogeny, vitaminy, minerální látky a další.
Příjem antioxidantů ve formě doplňků stravy je vhodný pouze v opodstatněných případech. Také je důležité vědět, že mohou být i ohrožující. Na základě studií bylo zjištěno, že zvýšený příjem antioxidantů beta-karotenu a selenu může zvyšovat riziko nádorového bujení u kuřáků.
- Pojďme se blíže podívat na některé z potravin, které nám mohou pomoci podpořit zdraví.
Fytosloučeniny s protinádorovým účinkem v ovoci a zelenině (zdroj: Mahan LK, et al.: Krause’s food in nutrition care process. Elsevier, 2012.)
Barva |
Fytochemikálie |
Ovoce a zelenina |
červená |
lykopen |
Rajčata a výrobky z nich, vodní meloun, růžové grepy |
Červená a fialová |
Anthokyany, polyfenoly |
Drobné plody, hrozny, švestky |
oranžová |
α a β-karoteny |
Mrkev, mango, dýně |
Oranžová a žlutá |
β-kryptoxantin, flavonoidy |
Meloun kantalup, pomeranče, broskve, papája, nektarinky |
Žlutá a zelená |
Lutein, zeaxantin |
Špenát, avokádo, cukrový meloun, brukev vodnice |
Zelená |
Sulforafany, indoly |
Brokolice, květák, růžičková a hlávková kapusta |
Bílá a zelená |
Allyl sulfidy |
Česnek, cibule, pór, pažitka |
Ryby
Výsledky analýzy 2 velkých studií ukazují, že vyšší příjem rostlinných tuků a vícenenasycených mastných kyselin souvisí s nižším rizikem karcinomu jater.
Jiná studie z roku 2017 naznačuje vztah mezi vyšším příjmem ryb a sníženým rizikem rakoviny prostaty. K vyslovení jasných závěrů je ale potřeba dalšího sledování.
Studie sledující riziko nádorů prsu u polské populace zjistila, že zvýšený příjem ryb souvisí s nižším rizikem tohoto typu nádorů. Ve stejné studii se potvrzuje, že vedle celkového příjmu n-3 mastných kyselin je důležitý i poměr mezi n-6 a n-3 mastnými kyselinami. Nadbytek n-6 mastných kyselin totiž podporuje zánět, o kterém se soudí, že stojí v pozadí nádorových onemocnění.
- Co s tím? Jezte alespoň 2x týdně ryby a snažte se nahradit slunečnicový a kukuřičný olej řepkovým a olivovým olejem.
Celozrnné obiloviny
Celozrnné obiloviny se uplatňují v prevenci nádorových onemocnění různým způsobem. Jednak tu je vláknina, která napomáhá udržovat optimální tělesnou hmotnost, popř. redukovat váhu.
Vláknina se podílí také na tom, že po jídle tolik nestoupá hladina inzulínu a inzulínu podobného růstového faktoru 1 (insulin-like growth factor 1), jehož zvýšené hladiny se mohou podílet na zvýšeném riziku vzniku nádorů, především prsu a prostaty.
Celozrnné obiloviny obsahují i lignany, které patří do skupiny přírodních fytoestrogenů. Vedle obilovin najdeme lignany v lněném a sezamovém semínku, zelenině, ovoci a luštěninách. Působením střevní mikroflóry se přeměňují na metabolity, které se uplatňují v prevenci tzv. hormon senzitivních nádorů (karcinomy prsu a prostaty).
- Co s tím? Vyměňte běžné obiloviny za celozrnné a vařte s co největším množstvím zeleniny. Celozrnné není jen pečivo, výborné jsou i různé druhy těstovin.
Olivový olej
Olivový olej obsahuje převážně mononenasycené mastné kyseliny. Až ze 70 % je zde zastoupena kyselina olejová, u které jsou popisovány příznivé účinky v oblasti prevence nádorů, onemocnění srdce a cév, podpory imunity a hojení.
Olivový olej je také bohatý na antioxidační látky, především vitamin E (α-tokoferol) a polyfenoly.
- Co s tím? Používejte extra panenský olivový olej na studenou i teplou kuchyni, ale nezapomínejte, že má stejnou energetickou hodnotu jako třeba sádlo.
Vinná réva
Ve víně je nejenom pravda, ale i velké množství polyfenolů. Nejvíce studovaným polyfenolem je resveratrol, jehož antioxidační a antimutagenní účinky se uplatňují v prevenci rakoviny. Dalším významným polyfenolem vinné révy je kvercetin. Kvercetin snižuje hladinu cholesterolu a má velmi silnou antioxidační aktivitu.
- Co s tím? Ve víně jsou sice antioxidanty, ale alkohol je zároveň silným faktorem podporujícím vznik rakoviny. Namísto vína raději holdujte čerstvému ovoci.
Brukvovitá zelenina
Brukvovitá zelenina se vyznačuje vysokým obsahem antioxidačně působících látek, především karotenoidů, flavonoidů a polyfenolů. Výjimečná je přítomnost různých glukosinolátů. Glukosinoláty jsou sice strumigeny, což znamená, že mohou nepříznivě zasahovat do metabolismu jódu, ale produkty jejich odbourávání, tzv. isothiokyanáty vykazují značné biologické účinky. Jejich nejvýznamnějším představitelem je sulforafan, který chrání před různými druhy rakoviny a také snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.
- Co s tím? Alespoň 1x týdně zařaďte do jídelníčku brokolici, růžičkovou kapustu, zelí nebo květák.
Kurkuma (šafrán indický)
Kurkuma je koření jasně žluté barvy, které se používá jako hlavní složka karí. Jeho protirakovinné účinky jsou mnohostranné a je za ně zodpovědný kurkumin, který zároveň dodává koření jeho specifickou barvu.
Kurkuma likviduje karcinogeny dřív, než stihnou poškodit DNA, pomáhá zastavit růst a šíření rakovinných buněk a potlačuje zánět.
Zelený čaj
Zelený čaj je bohatým zdrojem antioxidačních látek, především polyfenolů. Nejvýznamnější z nich je tzv. epigalokatechin galát (EGCG), který zřejmě blokuje karcinogenezi kůže, plic, jícnu, žaludku, jater, střev a prsu. Pozitivní výsledky přinesla například metaanalýza studií z roku 2017, která prokázala, že pití více jak 7 šálků zeleného čaje denně působí preventivně při vzniku nádorů prostaty.
- Co s tím? Aby se mohl uplatnit protirakovinný efekt, je třeba denně vypít minimálně 4 šálky kvalitního zeleného čaje.