O zdraví 30. 11. 2020 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Potraviny s protinádorovým a protizánětlivým účinkem

Riziko vzniku nádorů je podobně u obezity do určité míry ovlivněno genetikou. Geny si vybrat nemůžeme, ale to, co jíme, ano. Pozornost je zaměřena na ovoce a zeleninu, celozrnné obiloviny, potraviny s vyšším obsahem mono a vícenenasycených mastných kyselin a na luštěniny.

Foto - autor: Tatiana Bralnina - Shutterstock.com

Samozřejmě se naskýtá otázka, zda-li nejsou účinnější nejrůznější doplňky stravy, ale bohužel to není tak snadné. Výsledky studií jsou v tomto případě nejednotné a rozporuplné.

  • Živiny totiž nejlépe působí ve formě přirozených potravin, kde se na výsledném účinku spolupodílí více faktorů. Nejedná se tedy jen o antioxidanty, do skupiny protektivních látek patří také fytoestrogeny, vitaminy, minerální látky a další.

Příjem antioxidantů ve formě doplňků stravy je vhodný pouze v opodstatněných případech. Také je důležité vědět, že mohou být i ohrožující. Na základě studií bylo zjištěno, že zvýšený příjem antioxidantů beta-karotenu a selenu může zvyšovat riziko nádorového bujení u kuřáků.

  • Pojďme se blíže podívat na některé z potravin, které nám mohou pomoci podpořit zdraví.

Fytosloučeniny s protinádorovým účinkem v ovoci a zelenině (zdroj: Mahan LK, et al.: Krause’s food in nutrition care process. Elsevier, 2012.)

Barva

Fytochemikálie

Ovoce a zelenina

červená

lykopen

Rajčata a výrobky z nich, vodní meloun, růžové grepy

Červená a fialová

Anthokyany, polyfenoly

Drobné plody, hrozny, švestky

oranžová

α a β-karoteny

Mrkev, mango, dýně

Oranžová a žlutá

β-kryptoxantin, flavonoidy

Meloun kantalup, pomeranče, broskve, papája, nektarinky

Žlutá a zelená

Lutein, zeaxantin

Špenát, avokádo, cukrový meloun, brukev vodnice

Zelená

Sulforafany, indoly

Brokolice, květák, růžičková a hlávková kapusta

Bílá a zelená

Allyl sulfidy

Česnek, cibule, pór, pažitka

Barvy duhy

Ryby

Výsledky analýzy 2 velkých studií ukazují, že vyšší příjem rostlinných tuků a vícenenasycených mastných kyselin souvisí s nižším rizikem karcinomu jater.

Jiná studie z roku 2017 naznačuje vztah mezi vyšším příjmem ryb a sníženým rizikem rakoviny prostaty. K vyslovení jasných závěrů je ale potřeba dalšího sledování.

Studie sledující riziko nádorů prsu u polské populace zjistila, že zvýšený příjem ryb souvisí s nižším rizikem tohoto typu nádorů. Ve stejné studii se potvrzuje, že vedle celkového příjmu n-3 mastných kyselin je důležitý i poměr mezi n-6 a n-3 mastnými kyselinami. Nadbytek n-6 mastných kyselin totiž podporuje zánět, o kterém se soudí, že stojí v pozadí nádorových onemocnění.

Celozrnné obiloviny

Celozrnné obiloviny se uplatňují v prevenci nádorových onemocnění různým způsobem. Jednak tu je vláknina, která napomáhá udržovat optimální tělesnou hmotnost, popř. redukovat váhu.

Vláknina se podílí také na tom, že po jídle tolik nestoupá hladina inzulínu a inzulínu podobného růstového faktoru 1 (insulin-like growth factor 1), jehož zvýšené hladiny se mohou podílet na zvýšeném riziku vzniku nádorů, především prsu a prostaty.

Celozrnné obiloviny obsahují i lignany, které patří do skupiny přírodních fytoestrogenů. Vedle obilovin najdeme lignany v lněném a sezamovém semínku, zelenině, ovoci a luštěninách. Působením střevní mikroflóry se přeměňují na metabolity, které se uplatňují v prevenci tzv. hormon senzitivních nádorů (karcinomy prsu a prostaty).

  • Co s tím? Vyměňte běžné obiloviny za celozrnné a vařte s co největším množstvím zeleniny. Celozrnné není jen pečivo, výborné jsou i různé druhy těstovin.

Olivový olej

olivový olejOlivový olej obsahuje převážně mononenasycené mastné kyseliny. Až ze 70 % je zde zastoupena kyselina olejová, u které jsou popisovány příznivé účinky v oblasti prevence nádorů, onemocnění srdce a cév, podpory imunity a hojení.

Olivový olej je také bohatý na antioxidační látky, především vitamin E (α-tokoferol) a polyfenoly.

  • Co s tím? Používejte extra panenský olivový olej na studenou i teplou kuchyni, ale nezapomínejte, že má stejnou energetickou hodnotu jako třeba sádlo.

Vinná réva

Ve víně je nejenom pravda, ale i velké množství polyfenolů. Nejvíce studovaným polyfenolem je resveratrol, jehož antioxidační a antimutagenní účinky se uplatňují v prevenci rakoviny. Dalším významným polyfenolem vinné révy je kvercetin. Kvercetin snižuje hladinu cholesterolu a má velmi silnou antioxidační aktivitu.

  • Co s tím? Ve víně jsou sice antioxidanty, ale alkohol je zároveň silným faktorem podporujícím vznik rakoviny. Namísto vína raději holdujte čerstvému ovoci.

Brukvovitá zelenina

Brukvovitá zelenina se vyznačuje vysokým obsahem antioxidačně působících látek, především karotenoidů, flavonoidů a polyfenolů. Výjimečná je přítomnost různých glukosinolátů. Glukosinoláty jsou sice strumigeny, což znamená, že mohou nepříznivě zasahovat do metabolismu jódu, ale produkty jejich odbourávání, tzv. isothiokyanáty vykazují značné biologické účinky. Jejich nejvýznamnějším představitelem je sulforafan, který chrání před různými druhy rakoviny a také snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.

Kurkuma (šafrán indický)

kurkumaKurkuma je koření jasně žluté barvy, které se používá jako hlavní složka karí. Jeho protirakovinné účinky jsou mnohostranné a je za ně zodpovědný kurkumin, který zároveň dodává koření jeho specifickou barvu.

Kurkuma likviduje karcinogeny dřív, než stihnou poškodit DNA, pomáhá zastavit růst a šíření rakovinných buněk a potlačuje zánět.

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatým zdrojem antioxidačních látek, především polyfenolů. Nejvýznamnější z nich je tzv. epigalokatechin galát (EGCG), který zřejmě blokuje karcinogenezi kůže, plic, jícnu, žaludku, jater, střev a prsu. Pozitivní výsledky přinesla například metaanalýza studií z roku 2017, která prokázala, že pití více jak 7 šálků zeleného čaje denně působí preventivně při vzniku nádorů prostaty.

  • Co s tím? Aby se mohl uplatnit protirakovinný efekt, je třeba denně vypít minimálně 4 šálky kvalitního zeleného čaje.

 





Mohlo by vás také zajímat: