O výživě 5. 11. 2018 | Prof. Ing.Jana Dostálová, CSc.Prof. Ing.Jana Dostálová, CSc.

Mýty o obilovinách aneb je tmavé pečivo vždy celozrnné?

Jsou obiloviny pro náš organismus škodlivé, nebo jsou naopak přínosem? Máme zařazovat do jídelníčku lepek? Umíme rozlišit, které informace jsou pravdivé a které jsou založené pouze dobovém trendu? Přečtěte si, v čem se nejčastěji mýlíme.

Obiloviny ze Shuttersock.com

Výživa a potraviny jsou stále v centru zájmu většiny z nás, a proto se jim velice často věnují všechny typy medií. Vedle doporučení, která vycházejí z výsledků výzkumu, se v nich v poslední době stále častěji objevují nepravdivé, klamavé a zavádějící informace, a to jak o výživě obecně, tak o jednotlivých potravinách, odborníky nazývané mýty.

Tyto klamavé informace pocházejí z různých zdrojů a šíří je různé zájmové skupiny. Nejčastějším terčem mýtů je mléko a tuky a výrobky z nich a látky přídatné tzv. „éčka“. Mýty o ostatních druzích potravin jsou méně časté, ale o každé komoditě (skupině výrobků) nějaké mýty najdeme.Platí to i o obilovinách.

Mýty o obilovinách

Bezlepková dietaAsi v současné době nejvýznamnějším a do určité míry i nejnebezpečnějším mýtem je, že lepek škodí i zdravým lidem, to znamená, že všichni by měli dodržovat bezlepkovou dietu.

Pokud člověk netrpí nějakou formou nesnášenlivostí lepku, nemusí bezlepkovou dietu dodržovat. Naopak pokud záměrně vyřadí lepek z jídelníčku, a pak by se z nějakých důvodů chtěl vrátit k normální stravě, mohou se potíže po konzumaci potravin obsahujících lepek objevit. Bezlepková dieta omezuje výběr potravin a je výrazně dražší.

Nadhodnocená špalda

Dalším, v určitém smyslu mýtem, je nadhodnocování výživové hodnoty některých obilovin např. pšenice špaldy a pseudoobilovin (pseudocereálií) např. amarantu či quinoi. Tyto suroviny mají opravdu vyšší nutriční hodnotu než suroviny běžně používané, ale rozdíl není příliš výrazný.

Nejčastější mýty

  • Tmavé pečivo je celozrnné. Celozrnné pečivo je skutečně tmavší než pečivo vyrobené z bílé mouky. Výrobci vědí, že lidé jsou již vzdělaní v oblasti výživy a preferují tmavé, zdravější celozrnné pečivo, a proto velice často pečivo z bílé mouky barví. Dříve se častěji barvilo karamelem, dnes se barví převážně praženými obilovinami. Pražením při vysokých teplotách ale vznikají látky pro zdraví nevhodné.
  • Tvrdší chléb je starý. Tvrdší chléb nemusí být starý, ale správně propečený, křupavý. Na omak měkký chléb je většinou nedopečený a méně chutný než ten tvrdší správně propečený.
  • Rozpékané pečivo je čerstvé. Rozpékané pečivo není čerstvé. Existují dvě varianty. Buď bylo upečeno, zmrazeno a pak rozmrazeno. U tohoto pečiva musí být zřetelně vyznačeno „rozmrazeno“. Nebo bylo upečeno pouze částečně a zmrazeno. Toto pečivo se musí dopéct a je označeno „ze zmrazeného polotovaru“.
  • Vícezrnné a speciální pečivo je celozrnné. Chléb a pečivo vícezrnné není celozrnné. V receptuře obsahuje ještě mlýnské výrobky z jiných obilovin, než je pšenice a žito a případně z luštěnin nebo olejnin, přičemž celkové množství těchto dalších surovin činí nejméně 5 % z celkové hmotnosti všech použitých mlýnských výrobků. Speciální chléb a pečivo obsahuje ještě další suroviny např. vlákninu, suché skořápkové plody, mléčné výrobky, zeleninu, brambory aj. v množství nejméně 10 % z celkové hmotnosti surovin. Patří sem i netradiční druhy chleba jako pita, arabský apod.
  • Celozrnné pečivo obsahuje celá zrna. Celozrnné pečivo neobsahuje celá zrna, ale obsahuje v receptuře nejméně 80 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství upravených obalových částí z obilky (např. otrub).
  • Další mýty již nejsou tak časté.

Mýty o chlebu

  • Chléb by měl být levný.
  • Kvalita chleba se v poslední době zhoršila.
  • Dobrý chléb se dá vyrobit jen klasickým způsobem.
  • Pekaři vyrábí chléb z pytlů nacpaných enzymy a „éčky“.
  • Měkký chléb = správný chléb.
  • Chléb by měl vydržet minimálně 4 dny.
  • Chléb nepřináší zdravotní benefity.
  • V zahraničí mají lepší.
  • Nejdéle vydrží čerstvý v ledničce.
  • Kupte domácí pekárnu, vyrobíte si kvalitní chléb sami.

Druhy chlebů.

Stejně jako v případě jiných potravinářských výrobků bychom si měli ze seriózních zdrojů ověřit, zda informace, které získáme o obilovinách a výrobcích z nich z medií, hlavně z internetu, ale i od různých “odborníků”, jsou správné.

logo





Mohlo by vás také zajímat: