O dětech 15. 6. 2020 | Mgr. Kristina ŠístkováMgr. Kristina Šístková

Svačiny pro děti - jak se vyvarovat častých chyb

Svačiny jsou pro děti důležitou součástí jídelníčku. Dodají energii a pokud jsou vyvážené, tak zároveň částečně zajistí, že děti nebudou ujídat nevhodné pochutiny ze školního bufetu.

Stock Photos: Sharomka /Shutterstock.com

Mnoho cukru i soli

Největším problémem ve výrobcích pro děti je cukr. Přesně řečeno nadměrný příjem přidaných cukrů. Druhá v řadě je sůl. Od raného dětství si děti přivykají na výrazné chutě a v dospělosti budou bojovat s obezitou, diabetem, hypertenzí či jinými onemocněními.

  • Projevem nadměrné konzumace cukru mohou být zubní kazy. Při vyšší konzumaci soli se mohou již v dětství děti potýkat s problémy ledvin či otoky.

Denní příjem přidaného cukru by měl být maximálně 10 % z celkového denního energetického příjmu. Toho děti dosáhnou při snězení 2-3 ochucených mléčných výrobků. Denní příjem soli by neměl přesáhnout 3 g.

  • NE: medvídek, čokoládové sušenky, rýžové chlebíky s polevou či jemné pekárenské pečivo

Jako alternativu čokoládovo-oříškových sušenek rodiče často volí čokoládové/jahodové a jiné medvídky, které lákají rodiče nápisem, že neobsahují konzervanty a barviva. V těchto „dobrotách“ najdete vysoké množství cukru a nasycené tuky. Součástí polev např. rýžových chlebíků jsou trans tuky. Ty zvyšují zejména hladinu LDL-cholesterolu a zároveň snižují hladinu HLD-cholesterolu. Denní příjem trans mastných kyselin by měl být maximálně 1 % z celkového denního energetického příjmu, to odpovídá přibližně do 2 g.

  • NE: rohlík a dětské pufované křupky
  • NE: smetanové sladké jogurty, jogurty s posypkou
  • NE: slazené nápoje, „džusíky“, pitíčka pro děti

Jogurty ochuťte raději doma

sladké jogurtyJogurty by rozhodně neměly být zcela odtučněné, neměly by obsahovat zbytečné energií napěchované posypky a v ideálním případě by měly být neochucené. Domácí termix nebo pribináčka zvládne v kuchyni připravit každý. Vápník, na který reklamy často také upozorňují, děti přijmou i v jogurtech, které pro ně nejsou primárně určeny a běžně se pohybují kolem 3-3,5 % tuku.

  • ANO: neochucené jogurty s ovocem, domácí kombinace (tvaroh/Skyr/bílý smetanový jogurt/běžný jogurt kolem 3,5 % tuku, Lučina aj.)

Nápoje "pro děti" sladší než kola

Věřili byste, že v nápoji určeném pro děti může být ještě více cukru než je třeba v kolovém nápoji? Je to tak. Běžně nalezneme dětská pitíčka i se 12 g cukru na 100 g výrobku. Kolikrát se ani nejedná o 100 % ovocnou šťávu. Na výrobu takového „džusu“ může být použito i pouhých 7 % ovocného koncentrátu běžně doslazeného glukózo-fruktózovým sirupem.

  • ANO: celozrnné sušenky, müsli tyčinky bez polevy, domácí tvarohový koláč
  • ANO: voda, čaj, domácí limonády bez cukru, výjimečně 100 % džus ředěný

svačina pro dětiNejvětší chybou není potravina samotná, nýbrž fakt, že dítěti dáváte jídlo do ruky mezi jídly na uklidnění, na zabavení, za odměnu apod. Navíc se ve většině případů jedná o potraviny s vysokým glykemickým indexem. Pozor byste si měli dát i na obsah soli např. v pufovaných dinosaurech je 2,5 g soli na 100 g výrobku.

  • ANO: Za zdravější lze považovat křupky pohankové a čirokové, vždy by ale měly být zařazeny ke svačině místo pečiva a jako součást pestré svačiny, nikoli k zabavení dětí mezi jídly. Pokud není jiná možnost, dejte dětem do kočárku raději kus zeleniny nebo ovoce.


Mohlo by vás také zajímat: