O výživě 17. 9. 2019 | Bc. Lucie KremlíkováBc. Lucie Kremlíková

Ať čerstvé, či mražené. Lesní plody bojují proti zánětům a volným radikálům

Lesní ovoce v jídelníčku může přispět ke zlepšení zdraví, oddálit negativní účinky stárnutí, zmírnit zánět a mnoho dalšího. Lesní plody patří k našim původním druhům ovoce a jsou starší než jablka či hrušky. A jaké konkrétní pozitivní účinky mají maliny, ostružiny, brusinky, borůvky či jahody?

Protizánětlivé účinky lesních plodů
Stock Photos: unverdorben jr /Shutterstock.com

Maliny

Maliny jsou plody ostružiníku maliníku. Typické červenorůžové plody složené z drobných kuliček obsahují především vitaminy C, E, B2 (riboflavin), B3 (niacin), beta karoten, kyselinu listovou, kyselinu ellagovou, hořčík, draslík, vlákninu a pektin. Díky obsahu zmiňovaných látek působí jako silné antioxidanty, které chrání lidský organismus před negativním vlivem volných radikálů z prostředí.

  • Preventivně působí antioxidanty proti onemocnění srdce a cév a proti projevům stárnutí.
  • Kyselina allagová má protizánětlivé účinky a biotin podporuje růst a pevnost nehtů s vlasů.

Drobná zrníčka malin obsahují velké vitamin E a omega-3 mastné kyseliny, které chrání organismus před negativním účinkem slunečního záření. Údajně mají působit zrníčka malin také jako afrodiziakum.

Ostružiny

OstružinyOstružiny jsou plody ostružiníků planých či šlechtěných. Plody jsou podobné malinám svou strukturou, ale chuťově a barevně se liší. Mají typickou tmavě modrou až černou barvu. Jsou velmi bohaté na hořčík, obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, bioflavonoidy, železo, vápník, fosfor, kyselinu jantarovou i pektin. Stejně jako maliny mají antioxidační účinky. Ostružiny rovněž posilují imunitní systém. Kromě samotných plodů se z ostružiníku dají využít i listy, ze kterých se připravuje čaj. Ten má mírné protizánětlivé účinky.

Borůvky

Borůvky patří mezi velmi oblíbené plody a lidé se za nimi vydávají do lesů v hojném počtu. Stejně jako předchozí plody obsahují velké množství přírodních látek. Zmínit můžeme antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamin A, vitamin C, vitaminy skupiny B, hořčík, draslík, železo, měď, zinek, kyselinu listovou a citronovou, pektin, tříslovinu, barviva a mnoho dalších. Díky tříslovinám a antimikrobiálním účinkům se využívají borůvky jako doplněk při léčbě průjmů. Příznivě působí na stěny cév, pomáhají regenerovat oční sítnici a působí pozitivně proti zánětům.

Uvádí se, že se pozitivní účinky látek obsažených v borůvkách nesnižují ani během tepelné úpravy. Můžete si s chutí připravit plněné borůvkové knedlíky nebo borůvkový koláč, a přesto se neochudíte o jejich blahodárné účinky na zdraví.

Brusinky

BrusinkyBrusinky jsou plody brusinky velkoplodé, často označované jako klikva. Z přírodních látek obsažených v brusinkách můžeme jmenovat antioxidanty – polyfenoly a vitaminy A a E, vitamin C, vápník, draslík, hořčík, fosfor, kyselinu šťavelovou a hippurovou. Brusinky jsou častou složkou doplňků stravy a užívají se zejména při léčbě močových infekcí. Právě díky kyselině hippurové a dalším látkám se snižuje schopnost bakterie Escherichia Coli přisednout na stěnu močových cest a způsobit tam zánět (E. Coli je zodpovědná za převážnou většinu močových infekcí). Kromě toho jsou brusinky probiotikem a podporují střevní mikrofloru, čímž posilují obranyschopnost organismu.

Jahody

Posledním zmiňovaným lesním plodem jsou jahody. Stejně jako všechny ostatní plody obsahují i jahody řadu prospěšných přírodních látek. Obsahují vitaminy A, C, E a K, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, mangan, draslík, hořčík, měď, karotenoidy a v jadérkách omega-3 mastné kyseliny. Jahody zvyšují obranyschopnost organismu před negativním působením volných radikálů, působí mírně močopudně a podporují vylučování kyseliny močové, čehož se dá využít při dně a dnavé artritidě.

  • Jahody jsou bohaté na rozpustnou vlákninu a ulehčují tak pohyb potravy v trávicím traktu. Pozitivní účinky si jahody zachovávají i po zamražení.

Lesní plody jsou zdrojem mnoha důležitých vitaminů, minerálů a dalších látek a měly by být součástí pestrého jídelníčku. Jsou ale případy, kdy je třeba si dát na jejich konzumaci pozor. Opatrní by měli být lidé s alergií na určité složky plodů, ale také lidé s onemocněním štítné žlázy, ledvin či žlučníku. Zejména jahody obsahují látky snižující tvorbu hormonů štítné žlázy. Pro svůj obsah šťavelanů nejsou ve větším množství doporučovány lidem s ledvinovými a žlučníkovými obtížemi, protože podporují vznik krystalů a ještě situaci zhoršují.



Mohlo by vás také zajímat: