Nepravidelné stravování

Pokud opravdu chcete zhubnout, vyvarujte se nepravidelnému stravování. Že ráno nemáte hlad a stačí vám až oběd? Nebo jste snad neustále v jednom kole, že vám na svačinu zkrátka nezbývá čas? "Když jíte nepravidelně - sníte méně než 3 jídla denně - a s velkými časovými intervaly, zpomalí se vám metabolismus. Ten pak snižuje vaši šanci zhubnout a naopak zvyšuje pravděpodobnost jojo efektu," varuje dietoložka Karolína Hlavatá. Optimální je poskládat si jídelníček tak, aby obsahoval alespoň 4 – 6 porcí jídla denně. "Je ideální ke snídani, obědu a večeři přidat i lehké svačinky. Takto pravidelná strava zabrání večernímu vlčímu hladu a nepříjemným pocitům spojeným s večerním přejedením – pocit těžkosti v žaludku, přeplnění žaludku," říká odbornice.

Nedodržujete správný pitný režim

Každý z nás již zřejmě slyšel o tom, jak je důležité dodržovat správný pitný režim. Přesto mnoho lidí velmi málo pije. "Když hubnete, měli byste pít alespoň o jednu třetinu více než obvykle," radí Karolína Hlavatá. Běžně se doporučuje přijmout denně okolo 1,5 l tekutin, během hubnutí tedy můžete vypít i více než 2 l za den. Nepijte slazené nápoje, žízeň vám nejlépe pomůže uhasit voda.

Jíte příliš mnoho ovoce

Denní konzumace čerstvého ovoce je velmi prospěšná pro vaše zdraví. Při hubnutí byste ho měli v přiměřeném množství konzumovat ideálně během dopoledne, aby mělo vaše tělo dostatek času spálit přijaté sacharidy a neuložilo je ve formě tuků. 

Vyhýbáte se pohybové aktivitě

Správně sestavený jídelníček není všemocný a vaše problémy se zhubnutím sám nevyřeší. Důležité je nevyhýbat se pohybu. Cvičení zpevní vaše tělo a pomůže vám spálit tuky.

Jste netrpěliví

Je pochopitelné, že byste nejraději shodili nadbytečná kila hned. Hubnutí je běh na dlouhou trať.  Nebuďte proto netrpěliví a nesnažte se proces redukce uspíšit. Čím pomalejší a pozvolnější je úbytek kil, tím větší je i jistota, že vám dosažená snížená hmotnost vydrží delší dobu.