O zdraví 8. 7. 2020 | Mgr. Kristina ŠístkováMgr. Kristina Šístková

Kila navíc si z dovolené nikdo nechce přivézt. Plánujte

Dovolená je časem odpočinku. Často si dovolíme ustoupit i z jinak pevných zásad zdravého stravování. Užít dovolenou a nepřibrat si přeje každý. S odhodláním, plánováním a trochou disciplíny to půjde, uvidíte.

Zdroj - autor: Maridav / Shutterstock.com

Plánujte

Naplánujte si, co od dovolené očekáváte. Zaměřte se na dopravu do cílové destinace a na zvolené ubytování. Zda si budete stravu připravovat sami nebo zda zvolíte polopenzi, all inclusive nebo třeba budete chodit jíst do restaurací. Dle toho se rozhodněte, jestli si s sebou přibalíte také jídlo nebo ne.

Plánujte i během dovolené. Pokud jedete na výlet, vezměte si svačinu. Máte-li v plánu si jídlo někde koupit, nenechávejte to až na dobu, kdy máte neúnosný hlad. Vždy si předem zjistěte, zda v místě bude nějaký obchod či restaurace. Přemýšlejte také o celkovém složení jídla během dne. Vždy také můžete zvýšit pohybovou aktivitu, ta je základ. 

  • Měli jste ke snídani croissant? Už si nedáte hranolky k obědu. 

Využijte sezónní a místní suroviny

Nezapomínejte na dostatek zeleniny a ovoce, které v létě bývají cenově dostupné. Pokud budete v oblasti rybníků, dejte šanci rybám. U moře vůbec neváhejte a do jídelníčku přidejte ryby i jiné mořské plody klidně 3 x týdně. V jižních oblastech mají k dispozici kvalitní rostlinné oleje, olivy, sušená rajčata, bylinky a z nich připravovaná pesta. Navštivte místní farmy a vyzkoušejte jejich mléčné výrobky včetně sýrů.

  • Vyvarujte se však nadměrné konzumace sladkého, zejména v některých jižních oblastech jsou jejich moučníky a dezerty velmi přeslazené.

Cestování autem

Zvolíte-li dovolenou, na kterou se dopravíte autem, máte více možností. Ať už budete stanovat, nebo mít pronajatý apartmán, některé základní suroviny již můžete mít s sebou.

  • Do auta sbalte například konzervy tuňáka ve vlastní šťávě, červenou čočku, konzervovanou cizrnu, případně i přílohy.
  • Na místě pak pořídíte čerstvou zeleninu, ovoce nebo třeba jogurty a sýry. Dávejte si pozor na uskladnění potravin zejména v teplých oblastech.

Cestování letecky, autobusem či vlakem

Při cestování bez auta nemáte tolik místa a možností, jak si jídlo vzít s sebou. Pokud je to možné, připravte si svačinu na cestu a dostatek tekutin, nikdy nevíte, kde a jak dlouho budete čekat. V případě leteckých zájezdů nezapomínejte dodržovat především pitný režim i v letadle. Nemáte-li ubytování all inclusive je vhodné po příjezdu do cílové destinace nakoupit, ať máte připraveny základní suroviny k přípravě jídel. 

All inclusive, plná penze, polopenze, pobyt se snídaní

dovolenáTo, že jídlo máte zaplacené, neznamená, že musíte sníst vše, co je v nabídce. Neujídejte v průběhu celého dne. Jezte pravidelně, pečlivě volte výběr jídel, která vždy doplňte o zeleninový salát. Jezte pomalu, na dovolené není kam spěchat a nemusíte se bát, že by vám jídlo někdo snědl. Nezříkejte se výletů na úkor jídla. V případě polopenze či pobytu se snídaní se zamyslete nad přípravou zbylých jídel, ať přes den pro změnu třeba nehladovíte.

Základ úspěchu

Průběžně během dne doplňujte tekutiny bez cukru. Džus ani alkoholické nápoje nejsou tím pravým ořechovým. Dodržujte zdravý životní styl i na dovolené

  • Jezte racionálně, všeho s mírou a dostatečně pijte.
  • Denně zařazujte běžnou i cílenou pohybovou aktivitu.
  • Nezapomínejte na dostatek spánku.
  • Využijte i masáží a dalších wellness procedur často nabízených v prázdninových rezortech.


Mohlo by vás také zajímat: