O zdraví 22. 4. 2020 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Očkování pomáhá bránit rakovině i ochrnutí

Na tento týden připadá Světový a Evropský týden očkování. Očkovací látka proti novému koronaviru zatím není k dispozici a ani v nejbližších měsících ji není možné očekávat, i když se jejímu vývoji věnují vědci po celém světě. Česká republika patří k zemím, kterým se aktuálně daří šíření nemoci držet v mezích, na rozdíl například od Itálie nebo Španělska. To ukazuje mimo jiné počet úmrtí na 100 000 obyvatel. Ne ve všech případech ale Češi dbají na prevenci tak zodpovědně.

Zdroj: Depositphotos

Jak oslavit Světový týden očkování? 

Nechte se naočkovat! Česká republika je totiž zemí s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy v rámci Evropské unie. Na klíšťovou encefalitidu sice očkování existuje, Češi ho ale dostatečně nevyužívají. Dle České vakcinologické společnosti je přitom možné očkování i během šíření infekce COVID-19.

Očkování, která máme k dispozici, nevyužíváme

Odborníci v různých státech se nyní zaměřují na přípravu očkovací látky proti COVID-19. Na tu s napětím čeká i veřejnost. Přesto ale lidé nevyužívají možnost očkování proti dalším nemocem, které ohrožují zdraví a mohou způsobit dokonce i smrt.

„Je paradoxní, že lidé volají po neexistujícím očkování proti COVID-19, ale na druhou stranu plně nevyužívají očkovací látky, které lékaři k dispozici mají a které chrání před dalšími vážnými onemocněními. Jako příklad může sloužit očkování proti klíšťové encefalitidě nebo chřipce. Někteří dokonce odmítají i povinná očkování – situace kolem očkování proti spalničkám je všeobecně známá. Je otázkou, jak se postaví k situaci tito odmítači očkování. A další otázkou též je, zda si budou lidé ochotni za své zdraví připlatit, pokud očkování bude k dispozici,“ říká MUDr. Lenka Petroušová, Ph.D. 

Riziko bude letos větší

Důležitost očkování proti klíšťové encefalitidě letos narůstá nejen kvůli tomu, že odborníci očekávají růst populace klíšťat z důvodu přemnožení hlodavců, ale také vzhledem k vyšší pravděpodobnosti, že budou Češi trávit letní dovolenou v rámci České republiky (kde byla zachycena ¼ případů klíšťové encefalitidy v rámci EU). Česká republika přitom patří k tzv. plně endemickým územím klíšťat nakažených klíšťovou encefalitidou. To znamená, že klíště přenášející virus klíšťové encefalitidy je možné potkat prakticky kdekoli, včetně městských parků, zahrad a dětských hřišť. 

Očkování pomáhá předcházet onemocnění

Očkování je způsob, jak pomáhat předcházet onemocněním s vážnými následky. Jako příklad mohou sloužit očkování proti lidskému papilomaviru nebo klíšťové encefalitidě. Papilomavirus může způsobovat nádorové bujení a vést k rozvoji některých typů rakoviny u žen i mužů.

  • Trvalými následky klíšťové encefalitidy pak mohou být neurastenie, ochrnutí, psychické poruchy i poruchy sluchu. Očkování také pomáhá snížit riziko zhoršení kvality života způsobené závažnými onemocněními.

Povědomí je vysoké, ale...

Přesto je zde proočkovanost pouze 29 %. Povědomí o možnosti očkování proti klíšťové encefalitidě je v České republice přitom velmi vysoké. Jak je tedy možné, že je proočkovanost tak malá? Odpověď je jednoduchá – jsme přesvědčeni, že se nás riziko netýká, že nemá vliv na počet případů onemocnění a očkování tedy není nutné.

Opak je pravdou, jak vyplývá z příkladu Rakouska. V něm se díky rozsáhlé očkovací kampani proti klíšťové encefalitidě v 80. letech a současné míře proočkovanosti okolo 80 % podařilo výrazně snížit počet případů onemocnění.



Mohlo by vás také zajímat: