- Běžné slepičí vajíčko tvoří ze 75 % voda, dále v něm najdeme 12 % plnohodnotných bílkovin, 12 % tuků a vitamíny a minerální látky.
- Bílek obsahuje plnohodnotné a dobře stravitelné bílkoviny, vodu, draslík, sodík, chlor, síru a vitamin vitamin B2.
- Žloutek je hlavním zdrojem tuků (a malého množství bílkovin), obsahuje také lecitin - fosfolipid, který snižuje vstřebávání cholesterolu.
Ingredience: 3 porce
| vejce | 6 ks |
| zralé avokádo | 50 g |
| šunka | 50 g |
| sýr cottage (1 % tuku) | 2 lžíce |
| dijonská hořčice | 1/2 lžičky |
| sladká mletá paprika | špetka |
| rajčata | 2 ks |
| sezamová semínka | |
| celozrnná bulka | 3 ks |
Postup
- Vejce dejte vařit natvrdo. Pak je nechte zchladnout a olupejte je.
- Rozpulte je a vyjměte z nich žloutek. Ten smíchejte se sýrem cottage, dijonskou hořčicí a mletou paprikou.
- Bílky plňte touto směsí, poklaďte plátkem lehce orestované šunky, avokádem a rajčaty.
- Přiklopte druhou polovinou bílku. Vše posypte sezamovými semínky.
- Podáváme s celozrnnou bulkou.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
3 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 412 | 134 | 1235 | 350-550 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 25,1 | 8,2 | 75 | - |
| sacharidy | g | 34,4 | 11,2 | 103 | - |
| z toho cukry | g | 4,2 | 1,4 | 12,7 | - |
| tuky | g | 19,6 | 6,4 | 59 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,4 | 1,8 | 16 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 5,2 | 1,7 | 16 | ≥ 1,4/100 g |
| sůl | g | 1,54 | 0,5 | 4,6 | ≤ 0,875/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).

Coolinářka - Svatava Vašková

