Žito patří k nejstarším obilninám pěstovaným na našem území. Vyznačuje se vysokým obsahem bílkovin, což má i technologický význam. Bílkoviny žita zvyšují schopnost žitné mouky vázat vodu a přispívají tak k lepší konzistenci těsta a vlastnostem chleba. Žitné zrno a mouky jsou cenným zdrojem vlákniny a řady bioaktivních látek, jako jsou např. beta-glukany, maltodextriny, fenolové kyseliny, fytoestrogeny atd. Výsledky studií ukazují, že látky obsažené v žitě příznivě působí na snižování krevního tlaku, zlepšují metabolismus sacharidů a snižují hladinu krevních tuků. Celozrnná žitná mouka také působí blahodárně na činnost střev a proti zácpě.

Žitné vločky mají uplatnění nejen pro přípravu müsli, ale i do polévek, karbanátků nebo zapékaných pokrmů. Müsli s hrozinkami, sušenými jablky a vlašskými ořechy voní podzimem a českou tradicí.

Suroviny

 vločky žitné 100 g
 hrozinky  40 g
 ořechy vlašské  30 g
 jablka sušená  25 g
 olej řepkový  40 g
 sirup čekankový  40 g
 jogurt bílý řecký 0,1% Milko  1000 g
 hroznové víno  150 g

Postup

Vlašské ořechy a sušená jablka nasekáme nahrubo. Pečící plech vyložíme pečícím papírem. Na středně horkou pánev vlijeme olej a sirup, promícháme a vsypeme vločky. Krátce orestujeme. K vločkám přidáme všechny suroviny, promícháme a rozložíme na plech. Necháme zapékat přibližně 10 minut při teplotě 150 °C. V průběhu alespoň 2x promícháme.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

5 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  370,6  130  1852,92 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  23,4  8,2  117,06 -
sacharidy g  36,2  12,7  180,85 -
     z toho cukry g  16,6  5,8  82,89 -
tuky g  12,9  4,5  64,69 -
     z toho   - - - -
     nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,5  0,5  7,459 ≤ 2 g/100 g
     transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  8,9  3,1  44,39   1,4 g/100 g
sůl g  0,4  0,1  1,8 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  1  0,4  5,2 ≤ 3 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).