„Hlavním zdrojem sodíku je pro člověka kuchyňská sůl, kterou získáváme převážně ze zpracovaných potravin,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá. Chléb, uzeniny, sýry, hotové pokrmy a další průmyslově zpracované potraviny přestavují největší zdroj sodíku v našem jídelníčku. Ze značné části sodík přijímáme solením při přípravě domácích jídel nebo dosolováním u stolu. V menší míře se sodík přirozeně vyskytuje v potravinách.
Pečivo a cereálie – mohou za 38 % soli v jídelníčku našich dětí
„Rodiče většinou hlídají příjem soli při úpravě a dosolování jídel, už ale zapomínají na skrytou sůl,“ říká doktorka Hlavatá. Jak ukázala nedávná britská studie zkoumající jídelníček 340 školáků z Londýna, největším zdrojem soli jsou pekařské výrobky a cereálie, které se podílí na celkovém příjmu soli z 38 %. Masné výrobky zaujímají 19 % a mléčné produkty 11 % soli v dětském jídelníčku.
Sůl v pečivu – dejte si pozor
Není divu, že pečivo a cereálie jsou hlavním zdrojem soli v dětském jídelníčku. Jeden krajíc chleba má 0,92 g soli. Loupák obsahuje 1,3 g soli a obyčejný rohlík 0,55 g. Rohlíky posypané solí dětem raději vůbec nekupujte. Překvapivě slané jsou například kukuřičné lupínky, v 50 g je 0,88 g soli. „Oblíbené kukuřičné lupínky kvůli vysokému obsahu soli nemají se zdravou snídaní moc společného. Jednou porcí můžeme překročit doporučenou denní dávku sodíku,“ varuje odbornice na výživu Karolína Hlavatá.
|
Vysoký obsah soli vedle pečiva obsahují: masové konzervy, masné výrobky, tvrdé, tavené a uzené sýry, hotová jídla (hamburegery, hranolky), nakládaná zelenina, brambůrky, tyčinky, arašídy, kečup, hořčice, solené ryby. |
Kolik soli?
Doporučené množství soli pro dospělého člověka je 3-5 g na den, to odpovídá jedné zarovnané kávové lžičce soli. U dětí je třeba předpokládat nižší spotřebu, a to v závislosti na věku a hmotnosti.
| Věk | sodík (mg/den) | sůl (g/den) |
|
kojenci 0-3 měsíce 4-11 měsíců |
100 180 |
0,25 0,45 |
|
děti 1-3 roky 4-6 let 7-9 let 10-12 let 13-14 let |
300 410 460 510 550 |
0,75 1,025 1,15 1,275 1,375 |
| dospívající | 550 | 1,375 |
(Referenční hodnoty pro příjem živin, Společnost pro výživu 2011)
Co hrozí našim dětem?
Nadměrné solení v dětském věku zakládá na závažná srdečně-cévní onemocnění nebo na osteoporózu v dospělém věku. Vysoký příjem soli způsobuje vysoký krevní tlak (hypertenzi), která může postihovat již děti. „Dětství a dospívání jsou obdobími, kdy se zakládá maximum kostní hmoty, z které pak budeme čerpat ve stáří. Co nestihneme uložit do 30 let, nemáme,“ varuje Karolína Hlavatá. V důsledku zvýšeného příjmu soli se ve zvýšené míře vylučuje močí i sodík, což provází i zvýšené vylučování vápníku a řídnutí kostí.
Vysoký příjem soli má i další následky. Zbytečně zatěžuje ledviny, a hlavně celkově přispívá k nevhodným stravovacím návykům. „Hodně slané potraviny – chipsy, hranolky, fast food, uzeniny, sýry – bývají celkově chuťově výrazné, tučné, určené k rychlé konzumaci a přejídání,“ varuje dietoložka.
Jak se vyhnout soli?
Nejjednodušší a nejúčinnější je děti na slanou chuť vůbec nezvykat. „Děti začínají mít v oblibě slané pokrmy po 2. roce života. Protože mají více chuťových pohárků než dospělí, mají také silnější chuťové vjemy. Brzy tak u nich může dojít k návyku,“ varuje dietoložka před nadměrným solením dětských jídel.

Kromě omezování potravin na první pohled bohatých na sůl, je třeba dobře sledovat informace o sodíku na obalech výrobku. Práci s luštěním obalů vám může ušetřit logo Vím, co jím, které nízký obsah soli ohlídá za vás.
K úpravě jídel v kuchyni využívejte, co nám příroda nabízí
„Jednoduchým způsobem, jak snížit příjem soli, je jíst více zeleniny, ovoce, zelených natí, zařazovat do jídelníčku i semínka, ořechy. S těmito potravinami zároveň zvýšíme i příjem draslíku, který pomáhá vyrovnávat škodlivé účinky z nadbytku sodíku,“ radí dietoložka.
Neučte děti na slanou a příliš výraznou chuť, k ochucení raději používejte:
zelené natě (petrželku, libeček, pórek, kopr, pažitku, cibuli),
bylinky (dobromysl, majoránku, bazalku, šalvěj, tymián),
zeleninu (cibuli, křen, česnek, petržel, celer),
okyselení (citronová, grapefruitová, pomerančová šťáva, jablečný ocet, jogurt).
Zdroje:http://www.foodnavigator.com/On-your-radar/Sugar-salt-and-fat-reduction/Bread-and-cereal-highest-contributors-to-children-s-salt-intake-Studyhttp://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Is-salt-linked-to-obesity-Study-links-adolescent-salt-intake-to-obesity-and-inflammation


