„Hlavním zdrojem sodíku je pro člověka kuchyňská sůl, kterou získáváme převážně ze zpracovaných potravin,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá. Chléb, uzeniny, sýry, hotové pokrmy a další průmyslově zpracované potraviny přestavují největší zdroj sodíku v našem jídelníčku. Ze značné části sodík přijímáme solením při přípravě domácích jídel nebo dosolováním u stolu. V menší míře se sodík přirozeně vyskytuje v potravinách.

Pečivo a cereálie – mohou za 38 % soli v jídelníčku našich dětí

„Rodiče většinou hlídají příjem soli při úpravě a dosolování jídel, už ale zapomínají na skrytou sůl,“ říká doktorka Hlavatá. Jak ukázala nedávná britská studie zkoumající jídelníček 340 školáků z Londýna, největším zdrojem soli jsou pekařské výrobky a cereálie, které se podílí na celkovém příjmu soli z 38 %. Masné výrobky zaujímají 19 % a mléčné produkty 11 % soli v dětském jídelníčku.

Sůl v pečivu – dejte si pozor

Není divu, že pečivo a cereálie jsou hlavním zdrojem soli v dětském jídelníčku. Jeden krajíc chleba má 0,92 g soli. Loupák obsahuje 1,3 g soli a obyčejný rohlík 0,55 g. Rohlíky posypané solí dětem raději vůbec nekupujte. Překvapivě slané jsou například kukuřičné lupínky, v 50 g je 0,88 g soli. „Oblíbené kukuřičné lupínky kvůli vysokému obsahu soli nemají se zdravou snídaní moc společného. Jednou porcí můžeme překročit doporučenou denní dávku sodíku,“ varuje odbornice na výživu Karolína Hlavatá.

Vysoký obsah soli vedle pečiva obsahují: masové konzervy, masné výrobky, tvrdé, tavené a uzené sýry, hotová jídla (hamburegery, hranolky), nakládaná zelenina, brambůrky, tyčinky, arašídy, kečup, hořčice, solené ryby.

 

Kolik soli?

Doporučené množství soli pro dospělého člověka je 3-5 g na den, to odpovídá jedné zarovnané kávové lžičce soli. U dětí je třeba předpokládat nižší spotřebu, a to v závislosti na věku a hmotnosti.

Věk                      sodík (mg/den)          sůl (g/den)         

kojenci

0-3 měsíce

4-11 měsíců

 

100

180

 

0,25

0,45

děti

1-3 roky

4-6 let

7-9 let

10-12 let

13-14 let

 

300

410

460

510

550

 

0,75

1,025

1,15

1,275

1,375

dospívající 550  1,375

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Referenční hodnoty pro příjem živin, Společnost pro výživu 2011)

Co hrozí našim dětem?

Nadměrné solení v dětském věku zakládá na závažná srdečně-cévní onemocnění nebo na osteoporózu v dospělém věku. Vysoký příjem soli způsobuje vysoký krevní tlak (hypertenzi), která může postihovat již děti. „Dětství a dospívání jsou obdobími, kdy se zakládá maximum kostní hmoty, z které pak budeme čerpat ve stáří. Co nestihneme uložit do 30 let, nemáme,“ varuje Karolína Hlavatá. V důsledku zvýšeného příjmu soli se ve zvýšené míře vylučuje močí i sodík, což provází i zvýšené vylučování vápníku a řídnutí kostí.

Vysoký příjem soli má i další následky. Zbytečně zatěžuje ledviny, a hlavně celkově přispívá k nevhodným stravovacím návykům. „Hodně slané potraviny – chipsy, hranolky, fast food, uzeniny, sýry – bývají celkově chuťově výrazné, tučné, určené k rychlé konzumaci a přejídání,“ varuje dietoložka.

Jak se vyhnout soli?

Nejjednodušší a nejúčinnější je děti na slanou chuť vůbec nezvykat. „Děti začínají mít v oblibě slané pokrmy po 2. roce života. Protože mají více chuťových pohárků než dospělí, mají také silnější chuťové vjemy. Brzy tak u nich může dojít k návyku,“ varuje dietoložka před nadměrným solením dětských jídel.

 

Kromě omezování potravin na první pohled bohatých na sůl, je třeba dobře sledovat informace o sodíku na obalech výrobku. Práci s luštěním obalů vám může ušetřit logo Vím, co jím, které nízký obsah soli ohlídá za vás.

 

K úpravě jídel v kuchyni využívejte, co nám příroda nabízí

Jednoduchým způsobem, jak snížit příjem soli, je jíst více zeleniny, ovoce, zelených natí, zařazovat do jídelníčku i semínka, ořechy. S těmito potravinami zároveň zvýšíme i příjem draslíku, který pomáhá vyrovnávat škodlivé účinky z nadbytku sodíku,“ radí dietoložka.

Neučte děti na slanou a příliš výraznou chuť, k ochucení raději používejte:

zelené natě (petrželku, libeček, pórek, kopr, pažitku, cibuli),

bylinky (dobromysl, majoránku, bazalku, šalvěj, tymián),

zeleninu (cibuli, křen, česnek, petržel, celer),

okyselení (citronová, grapefruitová, pomerančová šťáva, jablečný ocet, jogurt).

Zdroje:
http://www.foodnavigator.com/On-your-radar/Sugar-salt-and-fat-reduction/Bread-and-cereal-highest-contributors-to-children-s-salt-intake-Study
http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Is-salt-linked-to-obesity-Study-links-adolescent-salt-intake-to-obesity-and-inflammation