Jak miminko roste a přibírá v závislosti na stravě se porovnává s tabulkami. Ty jsou důležité pro sledování správného vývoje, obzvláště mezi 6. a 12. měsícem.

Mateřské mléko je ideální

Ideální stravou je pro malé děti samozřejmě mateřské mléko, to poskytuje optimální výživu pro růst a vývoj. Několik prvních měsíců je obdobím rapidního vývoje, nejen s ohledem na váhu a výšku, ale i pro vývoj mozku dítěte. S tím pomáhají látky obsažené v mateřském mléce (specifické aminokyseliny a mastné kyseliny). Kromě těchto látek obsahuje mateřské mléko i antibakteriální a protizánětlivé látky, které hrají důležitou roli při vývoji imunity dítěte. Umělá výživa se snaží vlastnosti mateřského mléka co nejvěrněji napodobit. Zvýšenou pozornost je třeba u umělé stravy věnovat správné hygieně lahviček.

Kdy začít s tuhou stravou?

Tuhá strava se do jídelníčku dětí začleňuje postupně. Začíná se zhruba od šestého měsíce dítěte, ale záleží na individuálních potřebách dítěte. Přechod na tuhou stravu zajišťuje normální žvýkací návyky a také správný vývoj řeči. Množství a různost začleněných potravin do jisté míry určuje dítě samo.

S čím začít?

Mezi první přídavky k mléku patří obiloviny - různé kaše s přídavkem mléka. Následují zeleninové kašičky, ovoce a maso. Obezřetnost je na místě u potravin, které mohou způsobovat alergie - patří sem například vaječné bílky a rybí maso. S těmi raději začněte až po jednom roce dítěte.

V jednom roce

“U ročního dítěte je stále důležitou součástí jídelníčku mléko. Jinak již můžete bez potíží zařadit pečivo, chléb a všechny druhy příloh: rýže, těstoviny, kuskus, pohanka, jáhly, brambory, ... V tomto období je kladen důraz právě na pestrost, dítě se učí poznávat co nejvíce druhů potravin. Chléb namažte margarínem, přidejte občas i džem. V případě šunky vybírejte šunku s vysokým obsahem masa a s nízkým podílem sodíku (zde je užitečné logo Vím co jím). V jídelníčku by denně mělo být maso - ryby, drůbež, vajíčka nebo luštěniny. Zeleninu a ovoce podávejte 5x denně,” doporučuje dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D..

Zdroj: http://www.eufic.org/article/en/health-and-lifestyle/food-for-all-ages/expid/basics-child-adolescent-nutrition/