Zdroj: Happy little child z Shutterstock

Jídlo a pití je zdrojem energie, a tak nevhodná strava může být jednou z příčin hyperaktivity, ale na druhé straně i hypoaktivity, kdy je dítě pomalejší a unavené. Jaké nutriční faktory bychom měli sledovat při výživě potomka, aby byl zdravě živý, ale také patřičně vnímavý a soustředěný?

Pravidelnost je základ

Základem je dostatek energie. „Energetická potřeba v době růstu je poměrně vysoká, přitom děti mnohdy nesnídají, nesvačí, odbývají obědy. Doporučené denní dávky pak nejsou schopni plnit,“ objasňuje dietoložka Karolína Hlavatá, kde se nejčastěji chybuje a proč je pro děti důležitý pravidelný jídelní režim.

Málo bílkovin vede k únavě

Další důležitou věcí, které je třeba věnovat při přípravě jídelníčku pro potomka, je zajistit mu dostatečnou denní dávku bílkovin. „Nedostatek bílkovin, zejména v rodinách, kde jsou extrémnější formy stravování, jako je například veganství, vede ke snížení mentálních schopností dítěte, únavě a celkovému neprosívání,“ varuje dietoložka.

Dvakrát týdně rybu

Pro správnou funkci mozku jsou nepostradatelné esenciální mastné kyseliny, zejména pak omega-3 mastné kyseliny. „Jejich vztah k mozku je prokázaný. Dítě by mělo alespoň dvakrát týdně dostat tučnou mořskou rybu,“ radí Karolína Hlavatá.

Vitamín B6 ovlivňuje chování

To, jak se dítě chová, ovlivňují také vitamíny. Zejména vitamín B6 má celkově vztah k chování. Pro správné fungování centrálního nervového systému je zase nezbytný vitamín B12. „Je třeba dbát i na dostatečný přísun minerálních látek, především zinku a železa. Již mírný nedostatek železa může způsobit zhoršení školních výsledků, nepozornost a únavu,“ upozorňuje dietoložka.

Volte správné sacharidy

V případě hyperaktivity varují odborníci před cukrem. „Uvádí se souvislost mezi příjmem cukru a hyperaktivitou. U dětí s touto diagnózou se proto doporučuje snížit příjem cukru ze sladkostí a sladkých nápojů,“ uvádí dietoložka. Na druhou stranu ale mozek cukry potřebuje. „Sacharidy je třeba dodávat ve formě celozrnných obilovin, zeleniny, ovoce, mléčných výrobků, v nichž společně s cukry jsou i vitamíny a minerální látky,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Zvažte možnost alergií

Správná volba potravin je jedna věc, základem úspěchu je ale pravidelnost v jídle. Dítě by nikdy nemělo hladovět. Má-li hlad, odrazí se to i v jeho chování. „Je-li dítě navzdory správnému jídelníčku dlouhodobě unavené, ale na druhou stranu i výrazně podrážděné, je třeba zvážit možnost potravinových alergií. V pozadí změny chování může být alergie například na mléčnou bílkovinu nebo nesnášenlivost lepku – celiakie,“ varuje dietoložka s tím, že zejména u starších dětí se potravinové alergie nemusí projevit potížemi zažívacího traktu, ale právě změnami chování.