O pohybu 24. 6. 2022 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Bolest a pálení svalů při a po tréninku – je to v pořádku?

Pálení a bolest svalů se objevuje během nebo po fyzické námaze díky metabolickým procesům v těle, kdy vzniká látka zvaná laktát. Bolest v tomto případě funguje jako obranný mechanismus těla. Dá se nepříjemným pocitům vlastně vůbec zabránit nebo je naopak nutná pro svalový růst?

Stock photos: Nattakorn_Maneerat/Shutterstock.com

Jednoduše řečeno – tělo se snaží zachovávat stálost svého vnitřního prostředí. Pokud je toto prostředí narušeno (hovořme nyní o svalech při zátěži), je bolest svalů signálem k tomu, že homeostáza svalu je narušena a je potřeba ji vrátit do ideálního stavu. Signál svalové bolesti nám dává laicky řečeno popud k odpočinku, čímž může tedy zabránit poškození svalu.

Co ale bolest při tréninku a po tréninku? Liší se? Ano!

  • Svalová bolest a pálení svalů při tréninku je zapříčiněno zakyselením svalů kyselinou mléčnou. Nesnesitelné pálení svalu ustane v době, kdy dokončíte cvik, kyselina se rázem odplaví do krevního oběhu, kyselost se sníží a my jsme schopni po krátké době odpočinku pokračovat v tréninku.
  • Naproti tomu bolest po tréninku (známá jako „svalovka“) je způsobena svalovými mikrotraumaty, které vznikají trhlinami ve svalových vláknech. Takto poškozená svalová vlákna v době regenerace opět srůstají a stávají se silnějšími a většími (tzv. hypertrofie svalu). A to je ten důvod, proč cvičíme – budujeme svalovou hmotu.

Když to nebolí, tak jsme nic nedělali?

žena při tréninkuČasto nastává otázka, zda byl náš trénink k ničemu, pokud nás druhý den svaly nebolí. Svalová bolest a pálení při zátěži nám jasně říkají, že intenzita tréninku je vysoká a veškeré metabolické jevy, které se ve svalech odehrávají, stimulují mechanismy k růstu svalů. Pálení svalů však ale nemusí být podmínkou pro jejich růst. Záleží totiž na tom, jakým způsobem je trénink aplikován. Kvalitní silový trénink s adekvátní zátěží pro svalový růst může „pálit“ o něco méně, než několikanásobný počet opakování stejného cviku pouze s vahou vlastního těla. Avšak rozdíl pro stimul svalových vláken je značně odlišný.

Svalová bolest po tréninku (nejčastěji se projeví druhý den) je způsobena mikrotraumaty ve svalech, kterým jsme díky tréninku dali podnět k růstu. Tyto trhliny ve svalech jsou projevem lehkého zánětu a vyžadují regeneraci. Bolest po tréninku ale nemusí se svalovou hypertrofií vůbec souviset, jelikož za růstem svalů stojí spíše regenerační proces, nikoliv jejich bolest.

Co je důležité, abychom se stále ve svých výkonech zlepšovali?

  • Přidávat na intenzitě zátěže, aby svaly nestagnovaly
  • Dostatečně regenerovat a spát
  • Správně jíst 

regenerace po tréninkuTak jako trénink, je i regenerace důležitým procesem k našemu výkonu. Nezapomínejte na dostatečný a kvalitní strečink před a po výkonu, zásobte své tělo zdravým jídelníčkem, který bude obsahovat všechny tři makroživiny (sacharidy, bílkoviny, tuky) a dostatečně odpočívejte. Regenerace je totiž klíčem k vašemu úspěchu.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: Kulturistika.com, Benu.cz, Aktin.cz, Kulturistika.ronnie.cz


Mohlo by vás také zajímat: