O výživě 12. 3. 2020 | Tomáš Lebeda

Artyčok pročistí tělo, podpoří paměť a pomůže i při trávení tuků

Pustit si do jídelníčku trochu exotiky, nemusí být na škodu. Takovým hostem může být příbuzný obyčejného bodláku artyčok. Vypadá nenápadně, ale o to větší je jeho skrytá síla pro lidský organismus.

Působí na játra, a tím pomáhá k přirozené očistě těla. Bylinkářky znají jeho léčivé účinky, gurmáni si ho vychutnají
Stock Photos: KarepaStock /Shutterstock.com

Když se řekne artyčok, většinou si člověk představí jeho nažku, která je právě oním chutným plodem a upravuje se obdobně jako zelenina. Bylinkáři si ale neméně cení jeho listů.

  • Dát si občas artyčoky rozhodně stojí za to. Nejen zpestří náš jídelníček, ale podpoří naši imunitu, srdce a celý cévní systém. Pozitivně ovlivní hladinu cholesterolu a upraví i mírně zvýšený krevní tlak.

Podporuje dobrou paměť

Co je na artyčoku z hlediska zdravého stravování tak mimořádného, že ho někteří dokonce označují za superpotravinu?

„Je významným zdrojem antioxidantů, obsahuje například rutin, quercetin, antokyany a látky zvané clarin a silymarin. Ty podporují produkci žluče, a tím správné trávení. Ulevují také od nadýmání,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Artyčoky v sobě skrývají i mangan, který působí na celkový metabolismus, a vitamín K důležitý nejen pro zdravé kosti, ale i pro dobrou paměť a fungování mozku vůbec. Jsou rovněž bohaté na vlákninu.

Pročišťuje celé tělo

čerstvý artyčokArtyčok je znám zejména jako delikatesa středomořské kuchyně. Je ale považován také za lék účinný především na játra. Bylinkáři ho uznávají také jako afrodiziakum. Pro léčebné účely se nevyužívá jen květní pupen, který jíme, ale zejména hořké artyčokové listy.

„Látky v nich obsažené podporují tvorbu a zároveň vylučování žluče, která pomáhá trávit tuky. Proto se artyčokové listy hodí k celkové očistě těla,“ dodává Karolína Hlavatá.

Listy hořké, ale účinné

Teď se možná ptáte, kde artyčok sehnat a jak ho ke konzumaci upravit? Obstarat si čerstvé artyčoky je u nás poměrně složité. Bez problému jsou ale k sehnání konzervované. Listy si lze objednat od prodejců bylinek. Konzumují se ve formě tinktury, čaje nebo kapslí.

„Pokud zvolíte čaj, musíte počítat s tím, že bude hořký podobně jako ostropestřecový. Doporučuje se proto jeho ochucení například zázvorem, pomerančovou kůrou a přislazení medem. Hořkosti se ale zcela nezbavíte,“ upozorňuje Karolína Hlavatá.

Proniknout k plodu je boj

grilovaný artyčokChuťově mnohem příjemnější je ona jemná dužina plodu. Jenže proniknout k ní „nepřátelskou“ tvrdou a pichlavou slupkou, chce nejen ostré náčiní, ale zejména trpělivost. Gurmáni si s artyčokem rádi pohrají. Oblíbené bývají povařené a přelité máslem, nebo grilované.

  • Pro ty, kteří v kuchyni a u jídla neradi tráví příliš času, jsou vhodnější artyčoky konzervované. Ty se hodí zejména jako příloha. Lze je také přidávat do polévek nebo se z nich dělá ragú.

 



Mohlo by vás také zajímat: