O výživě 19. 3. 2021 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Břišní buchty se pečou v kuchyni - zdravým jídelníčkem a tréninkem

Správný jídelníček nejen pro krásné bříško, ale především zdravé tělo, by se měl skládat ze všech tří makroživin. Bílkovin, tuků i sacharidů. K tomu, abychom získali viditelné břišní svaly, musíme snížit procentuální množství tuku v celém těle.

Stock Photos: Nikolas_jkd /Shutterstock.com
  • Je důležité si uvědomit, že nezhubneme tuk pouze z určité tělesné partie. Někdo má to štěstí, že hubne rovnoměrně, někomu trvá zhubnutí svých problémových partií o něco déle. Ale pokud vydržíte, ovoce to přinese. 

Sacharidy

sacharidyVe zdravém jídelníčku mají své zastoupení a jejich démonizování není až tak na místě.

Vybírejte ale vždy ty komplexní, jako jsou výrobky z celozrnné mouky, ovesné vločky, brambory, pohanku, quinou, jáhly, luštěniny a i některé druhy ovoce. Do redukce se hodí spíše bobulovité ovoce, které obsahuje menší množství sacharidů a přitom má vysokou výživovou hodnotu.

  • Obecně konzumujte sacharidů méně, než jste zvyklí, ale nevynechávejte je. 

Bílkoviny

Základem redukčního jídelníčku musí být bílkoviny, které chrání naši svalovou hmotu. Hned po zelenině by měly tvořit největší zastoupení na našem talíři.

  • Konzumujte libové maso, luštěniny, cottage, řecký jogurt, vejce, zkrátka rostlinné i živočišné bílkoviny. Určitě uspějete i s proteinovým nápojem, který vám pomůže doplnit bílkoviny a může sloužit jako skvělá náhrada svačiny.

Tuky       

zdravé tukyZdravé tuky patří do každého jídelníčku, i do redukčního. Tuky jsou důležité pro správné vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích a zasytí na dlouhou dobu.

Malá hrstička oříšků, pár semínek na salát, lžička ořechového másla nebo kus avokáda by měly být součástí každodenního jídelníčku. S tuky to samozřejmě nepřehánějte, protože mají vysokou kalorickou hodnotu.

Zdravý talíř – jednoduchá pomůcka

Abychom nemuseli počítat žádné kalorie a uměli si jídlo správně poskládat, může nám dobře posloužit představa zdravého talíře. Jak by měl vypadat? A kolik jíst ovoce v redukci? 1-2 ks denně bohatě vystačí, případně hrstička bobulovitého ovoce.

  • Polovina talíře: zelenina (čerstvá, tepelně upravená, rozmanité druhy)
  • Menší třetina talíře: sacharidy (komplexní)
  • Větší třetina talíře: bílkoviny
  • Množství o velikosti palce: zdravé tuky

Nepijte své kalorie

čistá vodaVeškeré sladké nápoje, smoothie z ovoce, slazená káva nebo čaj (i medem), jsou stále kalorie.

Zkuste do svého pitného režimu zahrnout více obyčejné čisté vody s citronovou šťávou, minerální vody a bylinkové čaje.

Několi osobních tipů závěrem

  • Silový trénink
  • Komplexní posilování celého těla, cviky na celý střed těla
  • Intervalový trénink HIIT
  • Vyvážená strava s dostatkem bílkovin
  • Trpělivost a vytrvalost




Mohlo by vás také zajímat: