Dnes zkuste čajot!

Čajot je tropická zelenina z čeledi tykvovitých s málo výraznou chutí. Název pochází ze španělského slova „chayote“, ale původem je ze Střední Ameriky a největším vývozcem je v současnosti Kostarika. Tato zelenina zvláštních tvarů patří do stejné rodiny jako tykev, patison nebo cuketa. Chuťově zase nejvíce připomíná kedluben a okurku. Jíst se dají i měkká semena, která mají chuť podobnou oříškům. Plody mají různou velikost (zhruba mezi 10 a 20 cm) a tvarem se podobá hrušce. Barva čajotu by měla být správně zelená, bez hnědých skvrn. Menší plody jsou křehčí a jejich chuť je také o něco výraznější.

Čajot obsahuje 90 % vody

Čajot má vysoký obsah vody, vlákniny aminokyselin a vitaminu C. Je vhodný pro hubnutí, nejen díky obsahu vody, ale i proto, že má velmi malé množství kalorií. Také se o něm říká, že působí léčivě na žaludeční vředy.

Všechny části k užitku

Plod se dá konzumovat celý. Není třeba jej ani zbavovat slupky. Dužina se výborně hodi do pokrmů různých světových kuchyní. Například do arabské, mexické či asijské. Lze jej dusit, péct, smažit, plnit i nakládat. Přidává se například do polévek, různých masových směsí, kde chuť masa podpoří, ale nepřebije. Čerstvý čajot se používá v salátech a také v salsách, skvěle chutná naložený v citronové šťávě.

TIP: Recept s čajotem

Čajot můžeme i zapékat. Uvaříme vydlabanou dužinu, vmícháme ji do boloňské omáčky a směsí naplníme vydlabané slupky. Posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a půl hodiny pečeme v předem předehřáté troubě při teplotě 180 °C.