O výživě 4. 7. 2022 | Mgr. Lucie KašparováMgr. Lucie Kašparová

Časté chyby v letním jídelníčku

S letním obdobím přichází u mnoha lidí k celkovému odlehčení jídelníčku oproti zimní sezóně. V létě nemáme tolik chuť na těžší jídla jako jsou omáčky s knedlíky. Zralé ovoce a zelenina lákají v čerstvé podobě ke konzumaci spíše než v zimě. Letní jídelníček však může skýtat jistá úskalí, pojďme se podívat na nejčastější chyby.

Stock photos: Monkey Business Images/Shutterstock.com

Nedostatek bílkovin

Trhy či zahrádka plná zralých jahod, meruněk, rajčat, paprik a salátů. Máte pocit, že když se projdete po zahradě a „sezobete“, co zrovna plodí, máte po snídani či obědě? Byť tahle hojnost vybízí k tomu spokojit se s bohatou úrodou zeleniny a ovoce, nepodceňujte komplexní skladbu jídelníčku. Po porci malin a borůvek budete mít brzy hlad. Doplňte je neochuceným kefírem, bílým jogurtem, tvarohem či skyrem.

Stejně tak mix zeleniny nelze považovat za plnohodnotný zeleninový salát a brzy po něm budete hladoví. K zelenině přihoďte sýr (nejlépe do 30 % tuku v sušině) a dochuťte rozumným množstvím kvalitních tuků (zálivkou z olivového oleje, ořechy či semínky). K salátu patří i kousek celozrnného pečiva.

Nadměrný příjem jednoduchých cukrů (obzvlášť u dětí)

zmrzlinyLetní období je specifické i ve zvýšeném příjmu sladkostí. Při dostatečné pohybové aktivitě by nám občasná konzumace cukrů neměla dělat starosti. Pokud si ovšem denně dopřáváme zmrzlinu, nanuky, sladké limonády a pečené moučníky ze sezónního ovoce, může se stát, že na hmotnosti budeme přibývat, jestliže nebudeme mít dostatečný výdej. Nejde jen o přibírání na váze, ale taky o vyšší riziko kazivosti zubů a šizení jídelníčku co se týče ostatních živin. Dbejte nejen u dětí na to, že zmrzlina jednou za čas je naprosto v pořádku, ale že prázdniny neznamenají, dát si na svačinu sladkou buchtu, k obědu zmrzlinu a celý den popíjet slazené limonády.

Špekáčky a jiné grilovací dobroty

U grilování platí jako u všeho ostatního pravidlo „všeho s mírou“. Příliš častá konzumace tučných opečených špekáčků či grilovaných klobásek a tučného masa může vést k vzestupu hmotnosti (nadměrný příjem energie v kombinaci s nedostatečnou pohybovou aktivitou) a zažívacím potížím.

letní grilováníJestliže holdujete grilování, upřednostňujte libové maso, které se nekoupe celý den v marinádě, doplňte je čerstvou nebo grilovanou zeleninou a kouskem pečiva. Kousek kvalitní uzeniny si dopřát můžete, jen by to nemělo tvořit základ pravidelného grilování.

U grilování je také potřeba dbát na přísnou hygienu a dodržovat následující pravidla:

  • Nekrájejte zeleninu určenou k přímé konzumaci na prkénku a nožem, kterým jste krájeli syrové maso.
  • Na marinádu, kterou potíráte maso během pečení, použijte jiné náčiní než to, kterým servírujete již hotové pokrmy.
  • Neolizujte si prsty, kterými jste sahali na syrové maso.

Nadměrná konzumace alkoholu

Po práci na jedno pivko, sklenku vína nebo prosseca. Grilovací party s míchanými koktejly a jinými alkoholickými nápoji. V létě se opět nabízí více příležitostí ke konzumaci alkoholu. Úskalí konzumace alkoholu jsou nám všem jasná:

  • odumírání mozkových buněk,
  • zvýšené riziko vzniku rakoviny jater,
  • zhoršení soustředění,
  • vznik obezity a s ní spojených komplikací.

V horkém počasí dbejte především na zvýšený příjem nealkoholických a pokud možno neslazených tekutin.

  • Čistá kohoutková voda je ideální variantou a vždy by měla tvořit základ pitného režimu.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa, Praha? Current Media 2016, Medicus.




Mohlo by vás také zajímat: