Potravina

Glykemické skóre

Inzulínové skóre

Těstoviny

46 40

Bílá rýže

110 79

Bílý chléb

100 100

Brambory

141 121

Vejce

42 31

Hovězí

21 51

Ryby

28 59

Jablko

50 59

Pomeranč

39 60

Banán

79 81

Chipsy

52 61

Zmrzlina

70 89

Kobliha

63 74

Pojem „inzulínový index" byl poprvé použit v roce 1997 v článku amerického časopisu Journal of Clinical Nutrition. Autoři studie zkoumali inzulínovou reakci na 38 potravin, které byly rozděleny do šesti kategorií: ovoce, pečivo, zákusky, potraviny bohaté na sacharidy, potraviny bohaté na bílkoviny a snídaňové cereálie. Jako základní potravinou byl zvolen bílý chléb, inzulínová reakce po jeho konzumaci byla stanovena na 100 %

Jak se dalo čekat, vědci zjistili vysokou korelaci mezi hodnotou glykemického indexu a hodnotou indexu inzulínu, ale narazili na zajímavou výjimku. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin a naopak s nízkým či žádným obsahem sacharidů, jako jsou maso a vejce, měly sice nízký glykemický index, ale inzulínový index byl vysoký.

Jinými slovy, zatímco maso a vejce nezpůsobily strmý nárůst hladiny cukru v krvi, jako to dělá většina sacharidových jídel, jejich konzumace vedla k výraznému nárůstu inzulínu. Obdobně měly vysokou inzulínovou reakci pekárenské výrobky bohaté na tuky a rafinované sacharidy.

Tento jev nám ozřejmila dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.: „Buňky slinivky břišní, které produkují inzulín nejsou ovlivněny pouze hladinou krevního cukru, ale jsou ovlivněny i dalšími látkami, např. některými aminokyselinami nebo mastnými kyselinami. U zdravých osob je hlavním podnětem pro sekreci inzulinu vzestup krevního cukru, ale třeba u lidí s cukrovkou 2. typu bývá odpověď beta buněk na krevní cukr snížená a více se uplatňuje vliv aminokyselin a mastných kyselin. U diabetiků 2. typu, kteří mají inzulinovou rezistenci, může např. pečivo bohaté na arginin (klasicky bílé pečivo) zbytečně zvyšovat produkci inzulinu a zhoršovat stávající inzulinovou rezistenci."

Jisté je, že inzulínový index se v současné době v běžné nutriční praxi nevyužívá. Nenajdete ho na etiketých potravin a ani výživový poradci s ním moc neoprují. Velmi dobře si totiž vystačíme právě s glykemickým indexem, protože v naprosté většině případů je mají potraviny s vysokým GI také vysoký inzulínový index a naopak. Jak dále říká Karolína Hlavatá: „V praxi nemá inzulínový index větší význam, jelikož jeho hodnoty jsou obtížně stanovitelné a zároveň i složitě hodnotitelné."

V současné době nelze dobře říci, jaký vliv má poměr nízký GI versus vysoký II na dlouhodobé zdraví. Na tuto otázku mohou odpovědět jen další dlouhodobé výzkumné studie, proto glykemický index zůstává hlavním a dobrým pomocníkem v našem zdravém stravování.