O výživě 10. 12. 2017 | Redakce

Dnes si dejte avokádo. Super ovoce umí snížit i cholesterol

Pralesní margarín… tato přezdívka avokádu právem náleží. Má totiž poměrně vysoký obsah rostlinných tuků. Umí je však náležitě využít. Pravidelná konzumace pomáhá snižovat zlý cholesterol. Tuky spolu s vlákninou dodají energii a zasytí na delší dobu. Spolu s citrónem a špetkou soli vytvoří rychlou pomazánku a svačinka je na světě!

Dnes si dejte avokádo ze Shutterstock.con

Průměrné avokádo obsahuje 30 g tuku, ale většina z nich jsou zdraví prospěšné. Dokáží snížit množství cholesterolu v těle. Podle jedné zahraniční studie došlo u několika pacientů po sedmi dnech podávání stravy bohaté na avokádo ke snížení celkové hladiny cholesterolu až o 17 % (přitom LDL – „škodlivý“ cholesterol se snížil o 22 %, ale hladina HDL – „hodného“ cholesterolu se naopak zvýšila o 11 %).

Zabiják rakovinových buněk

Ani chuť avokáda není tak lahodná, jak by se na ovoce očekávalo. Přesto bychom ho neměli zavrhnout.  Avokádo totiž dokáže blokovat účinky až 30 různých karcinogenů (dokonce umí vyvolat „sebevraždu“ nádorových buněk) a v laboratořích se zjistilo, že dokáže zastavit množení viru HIV. Vně se může avokádo použít k hojení kůže a je účinné i proti zánětům, také podporuje růst vlasů.

Příloha každého salátu

V kuchyni můžeme s avokádem snadno a rychle připravit dokonalé delikatesy. Stačí, když plod rozkrojíme, odstraníme pecku a trochu dužiny a vzniklý důlek naplníme libovolnou směsí dle vlastní fantazie. Použít je můžeme i do všech salátů, do polévek, omáček nebo jen k dekoraci hotových pokrmů.

Někteří lidé mohou mít po požití avokáda alergické reakce. Nedoporučuje se také těhotným ženám.

Plné prospěšných živin. Jakých?

Ve 150 g plodu najdeme:

  • tuků 21,40g
  • sacharidů 12,45 g
  • vlákniny 9,78 g
  • vody 106 g

Ze živin má avokádo vitaminy B1, B2, B3,B6, biotin, beta karoten, vitaminy C a K, kyselinu pannthotenovou, vápník, jód, magnézium, fosfor, hodně draslíku, stopové prvky mědi, fluoru, manganu,selenu a zinku. Obsahuje také omega 3 a 6 mastné kyseliny.

Železa má avokádo ze všech druhů ovoce nejvíc. Díky obsahu vitamínu C se dobře vstřebává. V avokádu je také lutein, chránící zrak před degenerativními změnami.





Mohlo by vás také zajímat: